De ce va fi Windows 7 un succes

De ce va fi Windows 7 un succes

De când a fost lansat primul beta public, la sfârşitul anului trecut, şi până în ziua de azi, când ne apropiem de versiunea Release Candidate (adică e aproape gata), am folosit numai Windows 7. Şi nu doar pe unul, ci pe trei calculatoare! Mai precis pe un desktop şi două laptopuri. Pe toate cele trei calculatoare pe care l-am folosit, convieţuirea cu Windows 7 a fost excelentă.

Trecerea la Windows 7 depinde de la caz la caz. Cei care au folosit Vista nu vor avea nici cea mai mică problemă în a trece la Windows 7. În cazul celor care s-au agăţat cu încăpăţânare de XP, va depinde mult dacă aplicaţiile sau jocurile folosite vor da satisfacţie pe Windows 7 ori dacă (,) conservatorismul le complică adaptarea la un nou sistem de operare.

Personal cred că Windows 7 va reuşi să-i atragă atât pe cei care vin de la Vista, cât şi pe cei blocaţi cu XP-ul. Dintre toate lucrurile schimbate odată cu Windows 7, Microsoft a intuit foarte bine două aspecte pe care se părea că nu le înţelege foarte bine când a dezvoltat Vista:

1. un sistem de operare nu trebuie să meargă doar pe calculatoarele de ultimă generaţie
2. un sistem de operare trebuie să ruleze programele de care utilizatorul sau firma respectivă are nevoie

Vista a păcătuit la ambele capitole. Acestea au fost principalele motive pentru care mulţi utilizatori şi companii (unde i-a durut la buzunare pe cei de la Microsoft) nu au făcut pasul la Vista. Din fericire, Windows 7 pare să repare greşelile făcute de Vista.

Windows 7

Problema cu programele vechi

Cu câteva excepţii (Daemon Tools, de exemplu) aplicaţiile şi driverele care merg pe Vista vor merge şi pe Windows 7. Problema care trebuia rezolvată era cu acele programe care mergeau pe XP şi nu mergeau pe Vista. Microsoft a venit cu o soluţie care ar putea rezolva această problemă şi care îi va face fericiţi pe cei care vor încerca trecerea direct de la XP la Vista.

Din câte se pare, în Windows 7 RC1, care va fi lansat pe 5 mai, va exista un aşa-numit mod XP (XPM). Acesta va permite utilizatorilor sau firmelor să ruleze programe mai vechi, în aceleaşi condiţii în care acestea rulau pe XP. La bază, XPM este un PC virtual. Programele vechi vor putea fi instalate în acest mod şi vor deveni automat disponibile în desktop-ul normal de Windows 7.

Windows 7 - XP Mode

Dacă XPM se va dovedi fiabil şi uşor de folosit, problema incompatibilităţii cu aplicaţiile vechi ar putea fi rezolvată. Astfel, unul din cele două mari inconveniente ale lui Vista nu se va mai regăsi în Windows 7.

Legat de calculatoarele slabe

O altă mare calitate a lui Windows 7 este scalabilitatea. Sistemul de operare îşi poate întinde sau restrânge tentaculele în funcţie de posibilităţile tehnice ale calculatorului pe care este instalat. Aşa cum mă lăudam la început, am Windows 7 pe 3 calculatoare. Două dintre ele sunt destul de puternice, însă al treilea este ceva mai vitregit de soartă.

Este vorba de un mic netbook: MSI Wind. Cum se ştie, netbook-urile au dotări tehnice modeste. MSI Wind-ul în cauză are un procesor Intel Atom la 1.6 GHz şi doar 1GB RAM. Cu toate acestea, am instalat Windows 7 pe el, de pe un stick USB (ghidul acestui proces îl poţi citi aici). Ei bine, spre surprinderea multora, pe MSI Wind, proaspăt instalatul Windows 7 rulează mai bine decât XP-ul de până atunci.

Windows 7 pe MSI Wind

Astfel, am elucidat şi un alt mister. În prezent XP-ul este cel des întâlnit sistem de operare pe netbook-uri. Cel care îl va înlocui va fi Windows 7 – pentru că poate. În acest fel, Microsoft îşi va creşte substanţial veniturile. În loc să vândă ieftin un sistem de operare vechi (XP) pe o piaţă care creşte mult şi repede, cea a netbook-urilor, gigantul din Redmond va vinde mai scump un sistem de operare nou-nouţ.

Aşadar, Windows 7 se pare că va rezolva atât problema incompatibilităţii cu programele vechi, cât şi rularea pe calculatoarele mai slabe. Ce veşti mai bune ar putea veni din partea unui sistem de operare produs de Microsoft?

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News