După Apple și Google, a venit rândul celor de la Microsoft să își lanseze proprile cipuri

16.11.2023
După Apple și Google, a venit rândul celor de la Microsoft să își lanseze proprile cipuri

În cadrul evenimentului Microsoft Ignite, gigantul tehnologic a anunțat dezvoltarea a două noi cipuri: Microsoft Azure Maia AI Accelerator, respectiv Microsoft Azure Cobalt CPU. Cipurile sunt special concepute pentru a îmbunătăți performanțele în sarcinile de inteligență artificială (AI) și în activitățile generale de calcul, fiind integrate în serviciile lor cloud.

Cipul Maia AI Accelerator se concentrează pe sarcinile legate de AI și AI generativ, în timp ce Cobalt CPU, un procesor bazat pe Arm, este destinat activităților generale de calcul în cloud-ul Microsoft.

Conform companiei, cipurile reprezintă elementele finale în strategia Microsoft de a crea sisteme de infrastructură complete, cuprinzând tipul de cipuri utilizate, software-ul pe care îl rulează, serverele în care sunt plasate și chiar sistemele de răcire.

Când vor fi implementate noile cipuri Microsoft

De la începutul anului viitor, aceste cipuri vor fi implementate în centrele de date Microsoft, unde vor alimenta inițial servicii precum Microsoft Copilot și Azure OpenAI Service. Ele sunt parte a eforturilor Microsoft de a răspunde cererii crescânde pentru putere de calcul eficientă, scalabilă și ecologică, și de a susține clienții care doresc să utilizeze cele mai recente tehnologii cloud și AI.

Cipurile sunt comparate cu motoarele cloud-ului, procesând un număr imens de sarcini în cadrul centrelor de date. Ele prelucrează toate informațiile care permit utilizatorilor să efectueze activități pe computer sau telefon, de la trimiterea de e-mailuri la generarea de imagini în motoare de căutare precum Bing.

Scopul Microsoft este de a avea control complet asupra infrastructurii lor, similar cu alegerea fiecărui detaliu atunci când construiești o casă. Cipurile create de ei sunt un mod de a asigura că totul în lucrările lor legate de cloud și AI este perfect coordonat. Aceste cipuri vor fi integrate în servere special concepute, plasate în suporturi unice, toate optimizate pentru a se încadra în centrele de date existente ale Microsoft. Angajații gigantului tehnologic au dezvoltat hardware-ul și software-ul împreună, urmărind să deblocheze noi posibilități.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult