Facebook ne cunoaşte mai bine decât un prieten sau o rudă, afirmă creatorii unui studiu

14.01.2015
Facebook ne cunoaşte mai bine decât un prieten sau o rudă, afirmă creatorii unui studiu

Faptul că o reţea de socializare precum Facebook deţine cantităţi impresionantă de date personale şi le poate folosi pentru crearea unor profiluri utile cumpărătorilor de spaţii publicitare nu mai este de multă vreme o noutate pentru nimeni, însă activităţile online pot defini mult mai mult decât simplele opţiuni comerciale. Un studiu făcut de către doi cercetători din cadrul universităţii Cambridge a stat la baza dezvoltări unui algoritm software care s-a dovedit a fi un psiholog neaşteptat de eficient care foloseşte doar datele banale partajate online.

Setul de date folosit pentru ajustarea algoritmului software dezvoltat de către cei doi cercetători a fost colectat acum 7 ani prin intermediul unei aplicaţii Facebook numită myPersonality. Aceasta analiza toate Like-urile şi oferea în plus câteva teste psihologice, rezultatele fiind apoi procesate pentru generarea unui profil psihologic. Deoarece mai bine de 4 milioane de utilizatori au folosit aplicaţia myPersonality, consistentele date colectate au stat la baza unui studiu ulterior care a arătat că toate informaţiile precum rasa, sexul, orientările politice sau cele sexuale pot fi ghicite doar prin simpla analiză a activităţilor online precum Like-urile de pe Facebook.

Această lucrare, publicată în 2013, a stat la rândul ei la baza dezvoltării unui algoritm software care permite analiza psihologică a unui utilizator. Cei doi iniţiatori ai acestui nou proiect, psihologul Youyou Wu şi cercetătorul Michal Kosinski, au colaborat cu psihologul David Stillwell, un alt membru al universităţii Cambridge şi creatorul aplicaţiei originale myPersonality, şi au dezvoltat un model statistic pentru analiza profilurile psihologice ale unui număr de 86.220 de utilizatori. Pentru a putea măsura eficienţa algoritmilor software creaţi, aceştia au folosit şi răspunsurile date de prietenii acestora, iar rezultatele au fost surprinzătoare.

Analizând doar 70 de Like-uri, sistemul software a detectat mai bine personalitatea unui utilizator decât au putut-o face prietenii acestuia, iar creşterea numărului de Like-uri analizate la 150 a oferit rezultate mai bune decât cele oferite de fraţi sau părinţi. Singurele persoane care au avut întotdeauna o acurateţe mai mare decât sistemul informatic au fost partenerii de viaţă, însă chiar şi aşa, reuşita cercetătorilor este impresionantă.

Unele dintre corelaţiile făcute de cercetători sunt cam stranii, cum ar fi de pildă cea dintre Wikipedia şi personalităţile timide sau cea dintre muzica R&B şi personalităţile organizate, însă acestea sunt generate în urma analizei datelor culese de myPersonality iar rezultatele practice au arătat că sunt corecte. Cercetătorii explică aceste performanţe prin eliminarea factorilor subiectivi şi a memoriei selective a persoanelor umane, sistemul informatic reuşind astfel să fie mai eficient decât persoanele apropiate cu excepţia celor care trăiesc zi de zi împreună cu noi.

Cercetătorii afirmă că algoritmii software pentru analiza psihologică vor permite, într-o bună zi, dezvoltarea unor sisteme informatice sau roboţi care se vor putea integra social şi vor da dovadă de empatie sau tact la fel ca un om.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News