Fanii iPhone cheltuie de șapte ori mai mult pe aplicații de mobil decât utilizatorii de Android

06.09.2023
Fanii iPhone cheltuie de șapte ori mai mult pe aplicații de mobil decât utilizatorii de Android
foto: Apple Insider

Potrivit analizei publicate de producătorul software Asymco, fanii iPhone cheltuie mai mult nu doar pe telefoanele achiziționate, ci și pe aplicațiile destinate acestora.

Dacă estimări mai puțin precise multiplicau de doar patru ori sumele cheltuite pe aplicații de iOS, iată că un studiu publicat de Horace Dediu, analist al companiei finlandeze Asymco, arată de ce până și Google acordă mai multă atenție aplicațiilor pentru iOS, care nu de puține ori primesc funcții noi înainte versiunilor pentru Android.

”Cu cel puțin 10 ani în urmă, am început să aud anecdote de la dezvoltatori care au creat aplicații atât pentru iOS, cât și pentru Android despre economia lor. Povestea este că aveau tendința de a avea de două ori mai mulți utilizatori care foloseau Android, dar veniturile din iPhone App Store erau aproximativ de două ori mai mari decât cele ale Magazinului Google Play”, spune Horace. ”De aici am conceput o regulă de bază conform căreia un utilizator de iPhone era de aproximativ 4 ori mai valoros decât un utilizator de Android. Jumătate dintre utilizatori, plătind de 4 ori mai mult înseamnă dublarea veniturilor”, mai spune acesta.

Intre timp, o analiză mai atentă a arătat că discrepanța este și mai mare, utilizatorii de iOS aducând dezvoltatorilor software venituri de până la șapte ori mai mari, comparat versiunii de Adroid a aplicației.

!Apple susține 650 de milioane de utilizatori activi în App Store, în timp ce Google pretinde 2,5 miliarde de utilizatori activi. Asta face ca raportul global să fie mai aproape de 4x în favoarea Android. […]”. Însă avantajul este doar unul teoretic. Chiar și cu o bază de utilizatori mai generoasă, veniturile reale sunt în realitate mai mici.

”Raportul dintre venituri s-a menținut remarcabil de constant, cu veniturile din 2016 la un raport Apple:Google de 29:15 (1,93) și 2022 la un raport de 81:42 (1,93) […]

Astfel, putem compara venitul din aplicație per utilizator al celor două platforme, împărțind numărul global al veniturilor la numărul global al utilizatorilor. ”

Acest lucru echivalează cu un venit lunar per utilizator de 10,40 USD pentru utilizatorii de iPhone și 1,40 USD pentru utilizatorii de Android, rezultând o diferență de 7.4x în favoarea dezvoltatorilor de aplicații pentru iOS. Dacă punem la socoteală și numeroasele variante de abonament pentru serviciile Apple, situația arată chiar mai rău pentru dezvoltatorii de aplicații pentru Android. Astfel, nu e de mirare de ce Play Store este populat de aplicații mai slabe calitativ decât pe iOS, căptușite cu reclame de tot felul și „dornice” să colecteze cât mai multe informații care să poată fi vândute mai târziu companiilor de publicitate.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult