Fără suport DirectX 11.1 pentru utilizatorii Windows 7

12.11.2012
Fără suport DirectX 11.1 pentru utilizatorii Windows 7

Cei care încă aşteaptă jocuri PC avansate care să folosească noile tehnologii DirectX 11.1 mai au de aşteptat încă mult şi bine, deoarece Microsoft a decis să ofere suportul pentru acest API exclusiv sistemului de operare Windows 8.

Fără suport DirectX 11.1 pentru utilizatorii Windows 7

Din perspectiva Microsoft, noul API DirectX 11.1 este o parte integrantă a sistemului Windows 8, la fel cum şi API-ul DirectX 11 este parte integrantă a Windows 7. Din păcate chiar dacă tehnologiile DirectX 11 au fost oferite în cele din urmă şi pentru Windows Vista, momentan nu există planuri pentru repetarea acestui scenariu şi cu Windows 7.

Trecând peste ideea de bază, anume că pentru a savura cele mai spectaculoase detalii din jocuri va trebui să migrăm mai întâi la sistemul Windows 8, tactica aleasă de gigantul software ar putea avea şi o consecinţă nedorită, anume de a determina producătorii de jocuri PC să rămână cu actualul API DirectX 11 din motive de compatibilitate cu Windows 7, sistemul de operare folosit de vasta majoritate a utilizatorilor. Privind cu ochi critici, am putea spune că producătorii de jocuri nu s-au deranjat prea mult nici cu API-ul DirectX 11, multe din jocurile noul lansate având încă la bază motoare grafice DirectX 9. De vină în acest caz este lumea consolelor de jocuri, unde API-ul DirectX 9 este la putere de ani buni şi va mai rămâne aşa încă ceva vreme, până ce consolele actuale vor fi înlocuite de o generaţie nouă.

Prioritatea pe care o acordă producătorii de jocuri titlurilor pentru consolă şi condiţiile de compatibilitate prea strice impuse de Microsoft pentru API-ul DirectX 11.1 au consecinţe nedorite şi asupra producătorilor hardware, care nu pot miza pe cele mai noi tehnologii DirectX pentru o promovare convingătoare a noilor generaţii de plăci video. Totuşi, modul de exprimare al oficialilor Microsoft lasă să se înţeleagă că există totuşi speranţe pentru aducerea tehnologiilor DirectX 11.1 către utilizatorii sistemului Windows 7, dar pentru moment suportul este rezervat exclusiv pentru Windows 8.

Din fericire după cum sugerează şi numele dat celui mai nou API DirectX, lista modificărilor aduse nu este foarte mare şi oglindeşte o revizie mai degrabă minoră pentru vechiul set de tehnologii DirectX 11. Alături de mai multe modificări de fineţe, care remediază neajunsuri din vechiul API DirectX, singura noutate care merită cu adevărat menţionată este includerea de suport nativ pentru jocuri 3D stereoscopice, ce ar trebui să îmbunătăţească experienţa în jocuri pentru posesorii monitoare 3D.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult