Firefox 16: mai eficient, mai rapid (UPDATE)

11.10.2012
Firefox 16: mai eficient, mai rapid (UPDATE)

UPDATE: La doar o zi după lansarea oficială, Mozilla a retras Firefox 16 din secţiunea download, acuzând descoperirea unei probleme de securitate cu noul web browser.

Potrivit companiei, măsura retragerii Firefox 16 este doar temporară, fiind luată până la remedierea problemelor descoperite. Totuşi, măsura retragerii unei versiuni Firefox abia lansată este una mai degrabă extremă, indicând descoperirea unei probleme de securitate destul de gravă.

Potrivit Mozilla, vulnerabilitatea descoperită ar putea permite unui website maliţios să determine ce alte website-uri au vizitat utilizatorii înainte, precum şi accesa lista adreselor URL sau parametrii URL folosiţi. Din fericire până în până în acest moment nu există indicii care să arate că vulnerabilitatea descoperită este exploatată de cineva.

Versiunea remediată Firefox 16 ar trebui să fie finalizată în decursul zilei de mâine, dar între timp Mozilla recomandă utilizatorilor îngrijoraţi să reinstaleze versiunea precedentă Firefox 15.0.1. Alternativ, cei care au instalat deja Firefox 16 pot aştepta finalizarea unui patch, ce va fi descărcat şi instalat în mod automat de îndată ce va fi disponibil.


Firefox, popularul web browser dezvoltat de Mozilla a ajuns la o nouă versiune, optimizată pentru performanţe îmbunătăţite şi o gestionare mai eficientă a resurselor de memorie.

Firefox 16 include un nou sistem pentru gestionarea resurselor de memorie numit incremental garbage collector. Privit ca un upgrade major pentru motorul Firefox, mecanismul promite să îmbunătăţească considerabil timpii de reacţie ai aplicaţiei, reducând totodată consumul de memorie RAM.

O altă noutate pentru Firefox 16 este introducerea de suport preliminar pentru utilizarea de aplicaţii web. Disponibile deja de ceva vreme pentru utilizatorii Google Chrome, aplicaţiile web extind funcţionalitatea de bază a web browser-ului şi oferă acces direct la diverse servicii online, spre exemplu YouTube, sau jocuri online.

Lista noutăţilor din Firefox 16 acoperă şi câteva bug fix-uri, alături de mai multe modificări de ordin tehnic, cum ar fi utilizarea sistemului garbage collector pentru îmbunătăţirea performanţelor motorului JavaScript.

Aceasta este versiunea oficială Firefox, recomandată tuturor categoriilor de utilizatori.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult