Firefox 3 Release Candidate 1

19.05.2008
Firefox 3 Release Candidate 1
Pentru poweruseri

Motoare de căutare

Căsuţa de căutare din Firefox, după cum probabil majoritatea utilizatorilor ştiu, foloseşte diverse plugin-uri pentru a căuta direct cu Google, Yahoo sau pe orice alte site-uri care au funcţie de căutare. Deşi Firefox 3 nu vine cu mari noutăţi aici, există totuşi o mică îmbunătăţire, deosebit de practică: fiecare plugin de căutare poate primi un keyword, care poate fi şi o singură literă. Pe baza acestuia, se poate căuta direct din address bar.

Firefox 3

De exemplu, dacă foloseşti din greşeală Yahoo ca motor de căutare, poţi pune litera Y la keyword. După aceea, pentru a căuta pe Yahoo după cuvântul "windows" (să zicem), este suficient să scrii în address bar "y windows" şi să dai enter.

Setări individuale pentru site-uri

Cei care vor să ţină totul sub control vor aprecia cu siguranţă faptul că Firefox 3 le va permite configurarea şi salvarea anumitor opţiuni pentru fiecare site în parte. Acceptarea sau refuzarea cookie-urilor, nivelul de zoom al paginii sau limba în care se face corectarea ortografică sunt o parte din setările care pot fi salvate individual, pe site-uri.

Firefox 3

Firefox 3 mai vine cu o noutate pe care utilizatorii avansaţi nu o vor rata. Este vorba de configurarea anumitor protocoale şi asocieri de fişiere astfel încât să se treacă de la programe de PC la servicii Web. Concret, se poate stabili ca un document să fie deschis cu Google Docs în loc de Microsoft Word, de exemplu, sau adresele de mail (protocolul mailto) să deschidă Gmail în locul lui Microsoft Outlook.

Acces rapid la addon-uri

Mozilla ştie că principala diferenţă dintre Firefox şi celelalte browsere web se face la nivelul addon-urilor. De aceea, a decis să facă mai rapid accesul utilizatorului la extensiile pentru Firefox. Aşa că au inclus în Firefox 3 un modul prin care pot fi căutate şi instalate extensii direct din browser, fără a mai accesa site-urile dedicate. Evident, nu vor fi afişate decât extensiile compatibile cu Firefox 3.

Firefox 3

Sub capotă

Tot pentru pasionaţii interesaţi de detalii tehnice trebuie spus că Firefox 3 beneficiază de o versiune nouă a motorului de randare, Geko 1.9. Acesta se dovedeşte mult mai rapid decât Firefox 2, fiind de fapt cel mai rapid browser când vine vorba de JavaScript, după cum au arătat testele.

Cu speraţa că memory leak-urile vor fi mai puţine şi că extensiile incompatibile vor fi actualizate cât mai repede, nu ne rămâne decât să avem răbdare o lună sau două până când va fi lansat Firefox 3, versiunea finală.

Download Firefox 3 Release Candidate 1.

Pentru toţi

După numeroase variante de test alpha şi beta, Firefox 3 a ajuns în sfârşit în stadiu Release Candidate. Versiunile RC sunt de obicei ultimile variante de test ale unui program, înainte de lansarea celei finale. Asta înseamnă că nu va mai trece mult timp până când Mozilla va lansa versiunea finală de Firefox 3. După acest RC1, va mai ieşi probabil la suprafaţă un RC2, urmând ca în iunie sau iulie să apară Firefox 3 final.

Acest Release Candidate este un pretext excelent pentru noi de a face un scurt rezumat al funcţiilor noi pe care le va aduce Firefox 3. Cu certitudine, de la această versiune şi până la cea finală nu vor mai apărea noutăţi. Eventual vor mai fi reparate câteva probleme de stabilitate şi bug-uri. Lista de noutăţi pe care Firefox 3 la va conţine este suficient de consistentă pentru a justifica un update major.

Temă şi butoane noi

Ca de obicei, primul lucru pe care îl observi la un program nou este aspectul grafic. Frirefox 3 vine cu o temă nouă care arată diferit în funcţie de sistemul de operare pe care rulează. Într-un fel arată pe Vista şi în alt fel pe XP, Linux sau Mac OS.

Nu pot să spun că îmi place în mod deosebit noua temă, însă oricum personal nu pun mare preţ pe ea. De obicei ascund majoritatea butoanele pe care oricum nu le folosesc, pentru mai mult spaţiu de afişare a paginilor.

O bară nouă de adrese Web

Location bar-ul, cel în care scrii adresele site-urilor pe care le vizitezi a fost îmbunătăţit semnificativ. Şi nu mă refer doar la faptul că fontul cu care sunt afişate adresele completate automat este mai mare, ci că funcţia autocomplete în sine este mult mai inteligentă. Până acum, browserele Web nu ştiau să completeze automat adresa scrisă decât dacă tastai primele litere ale acesteia. Firefox 3 va face autocomplete şi dacă scrii litere de la mijlocul sau sfârşitul adresei. De exemplu, Firefox 3 va face autocomplete pentru go4it.ro dacă scrii "4it" sau doar "4".

Firefox 3

Mai mult. Dacă până acum Firefox nu ştia să facă autocomplete decât pe baza site-urilor din History, versiunea 3 va lua în calcul şi lista de bookmarks. Cu alte cuvinte, funcţia de autocompletare a adreselor Web va căuta şi în History şi în Bookmarks.

Bookmark-uri, locaţii, tag-uri

Modulul Places, care va lua locul bookmark-urilor, este cea mai mediatizată nouă facilitate a lui Firefox 3. După mine, este supraevaluată, funcţionalitatea nefiind cu mult crescută. Places transformă lista de site-uri favorite din Firefox într-o bază de date (SQLite). În baza de date se vor regăsi atât bookmark-urile, cât şi adresele din History.

Firefox 3

Alături de gruparea pe directoare a bookmark-urilor, acestea pot fi acum organizate şi pe baza tag-urilor. Firecare adresă a unui site de la bookmarks, poate primi mai multe tag-uri, separate prin virgulă. Astfel că la sortarea după un anumit tag poţi găsi adrese din directoare separate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News