Firefox 3 tips & tricks

20.06.2008
Firefox 3 tips & tricks
Customizare, history şi back-up

Mai mult spaţiu pentru browsing

Dacă e să nu-mi placă un lucru la Firefox 3 este butonul de back. Mi se pare prea mare şi din cauza lui este alocat mai puţin spaţiu site-urilor propriu-zise. Şi în general prefer să am cât mai mult spaţiu alocat zonei de afişare a site-urilor şi cât mai puţin pentru butoane.

Poţi să restrângi elementele din Firefox şi în loc de 3 bare (una pentru meniuri, una cu butoane, Address Bar, căsuţa de căutare şi alta cu link-urile site-urilor favorite) să păstrezi doar două, fără renunţi la vreo funcţie. Doar profitând de spaţiul liber.

Firefox 3

Te duci la View – Toolbars – Customize. Cu fereastra de customizare deschisă, tragi pur şi simplu cu mouse-ul butoanele, address bar-ul şi căsuţa de căutare pe bara cu meniurile de deasupra. După ce toate aceste elemente ajung în dreapta meniurilor, te duci la View – Toolbars şi debifezi bara Navigation Toolbar pentru a o ascunde. După asta ar trebui să arate ca în imaginea următoare:

Firefox 3

De câte ori vizitezi un site

Cum am mai spus, Firefox 3 are un sistem de indexare care, printre altele, ţine minte de câte ori vizitezi un site. E interesant să afli de câte ori ai vizitat un site (sau să afle alţii) pentru că aşa îţi dai seama cât de dependent eşti de go4it.ro de exemplu.

Din meniul History dai click pe Show all History, sau pur şi simplu apeşi CTRL+Shift+H în Firefox 3. Astfel, vei ajunge în secţiune History din noul modul Library. Dai click dreapta pe capul de tabel (acolo unde apar titlurile Name, Tags, Location) şi alegi Visit Count din meniu. Pe coloana Visit Count vei avea acum numărul de vizite făcute pentru site-urile de la History.

Firefox 3

Recuperează-ţi bookmark-urile

Încă de la primele versiuni de test ale lui Firefox 3, unii utilizatori s-au plâns, că din senin şi fără niciun motiv anume, au pierdut bookmark-urile. Din fericire, lista de site-uri favorite poate fi foarte uşor recuperată. Asta deoarece, Firefox 3 are bunul obicei de a salva zilnic câte o copie de backup a fişierului în care sunt salvate bookmark-urile.

Pentru a localiza pe harddisk directorul în care Firefox salvează aceste fişiere scrie în meniul Run de la Start comanda următoare şi apasă OK: %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles\. De acolo trebuie să intri în directorul care conţine profilul tău (fxquaqkh.liviu.ff3 se numeşte al meu) iar din acesta intri în cel numit bookmarkbackups. Pentru a restaura bookmark-urile pierdute foloseşti funcţia de Import din Firefox (Bookmarks – Organize Bookmarks – Import and Backup – Import HTML) cu cel mai recent fişier din directorul amintit.

Firefox 3

Backup

Cea mai bună soluţie de backup, care mergea pe Firefox 2, funcţionează de minune şi pentru Firefox 3. MozBackup este un program uşor de folosit care îţi va salva configurarea browser-ului, parolele memorate, extensiile cu setărilor lor etc.

Nu trebuie decât să urmezi paşii wizard-ului, să dai de câteva ori next, să alegi opţiunea de backup (sau restore când vrei să restaurezi backup-ul făcut anterior), să bifezi setările pe care vrei să le salvezi şi să alegi directorul în care se salvează fişierul rezultat.

MozBackup

Doar atât, deocamdată. Pe măsură ce vom mai descoperi trucuri noi pentru Firefox3, cu condiţia să fie utile sau măcar interesante, le vei găsi pe go4it.ro

Căutare, Address Bar şi email

Nicio serie de articole dedicate lui Firefox nu ar fi completă fără delicioasele tips & tricks. Lansat abia acum trei zile, Firefox 3 nu are deocamdată o listă prea bogată de trucuri. Însă acestea se vor înmulţi pe parcurs ce utilizatorii browser-ului minune îl vor lua puricat.

Chiar şi aşa, se ştiu deja câteva trucuri interesante. Unele sunt exclusiv legate de Firefox 3, altele au fost iniţial pentru Firefox 2, dar rămân valabile şi pentru noua versiune. Altele sunt doar pentru Firefox 3.

Cum extensiile joacă un rol foarte important în succesul de care se bucură Firefox iar la fiecare versiune nouă majoră apar probleme cu compatibilitatea acestora, un truc foarte util este instalarea extensiilor incompatibile. Însă nu voi relua acest subiect despre care am mai scris şi care poate fi citit aici.

Căutare rapidă

firefox 3 În Firefox 3 poţi să cauţi pe Google (sau în orice alt site pe care îl ai în căsuţa de căutare) direct din Address Bar. Meritul pentru această funcţia îl are noua opţiune, Keyword, a căsuţei de căutare din Firefox.

Ca să atribui un keyword site-ului Wikipedia, de exemplu, dai click pe mica săgeată din stânga căsuţei de căuare şi alegi opţiunea Manage Search Engines din listă. În fereastra deschisă, selectezi Wikipedia, apeşi butonul Edit Keyword şi treci (să zicem) litera w în căsuţa Edit Keyword. Dai OK la ambele ferestre.

firefox 3

După această operaţiune, practic nu mai ai nevoie de căsuţa de căutare pentru a da search pe Wikipedia, te poţi folosi de Address Bar. Pentru a căuta, de exemplu, Firefox pe Wikipedia poţi să scrii aşa în Address Bar: "w firefox" (fără ghilimele).

Adrese sugerate

În mod normal, pe baza textului pe care îl scrii în Address Bar, Firefox 3 îţi va sugera maxim 12 adrese de site-uri pe care fie le-ai vizitat anterior, fie le ai la bookmarks. Dacă cele 12 adrese sugerate ţi se par prea multe sau, din contră, prea puţine, poţi modifica foarte simplu acest parametru.

Scrii în Address Bar about:config şi dai Enter pentru a accesa parametrii avansaţi de configurare ai browser-ului. Dacă eşti întâmpinat cu un mesaj de confirmare, apeşi butonul I”ll be carefull. I promise!. Scrii browser.urlbar.maxRichResults sus în căsuţa Filter şi dai dublu click pe singura intrare ce va mai fi vizibilă în listă. În casuţa care se va deschide treci numărul de adrese sugerate pe care vrei să ţi le afişeze Firefox. Dai ok şi restartezi browser-ul.

firefox 3

Bara veche pentru nostalgici

Foarte mulţi se plâng de noul Location Bar (numit şi Address Bar sau Awesome Bar). Ba că fontul e prea mare, ba că nu le place noul sistem de autocompletare a adreselor etc. Personal mi se pare o funcţie excelentă, dar dacă ţie nu îţi place, poţi foarte uşor să revii la Location Bar-ul din Firefox. Tot ce trebuie să faci este să instalezi extensia oldbar.

Gmail sau Yahoo, clienţi default de e-mail

În mod normal, când apeşi link-ul unei adrese de e-mail dintr-o pagină Web ţi se deschide clientul de e-mail (Outlook, Thunderbird, The Bat etc.) asociat cu protocolul mailto. Firefox 3 poate fi configurat să folosească un client de e-mail web based (precum Yahoo! sau Gmail) în locul acestora.

firefox 3

Să stabileşti Yahoo! ca şi client de e-mail în Firefox este foarte simplu, deoarece cei de la Mozilla l-au inclus deja ca opţiune. Pentru asta urmezi calea: Tools – Options – Applications. Din lista de acolo selectezi intrarea mailto iar la Action alegi Use Yahoo! Mail.

firefox 3

Pentru Gmail sunt necesari doi paşi suplimentari, din cauza faptului că Mozilla nu l-a inclus ca opţiune. În primul rând trebuie să deschizi Gmail. Apoi, în tab-ul în care ai Gmail-ul deschis scrii în Address Bar următorul cod: javascript:window.navigator.registerProtocolHandler ("mailto","https://mail.google.com/mail/?extsrc=mailto&url=%s","GMail") (fără pauze în cod). Apoi dai Enter şi confirmi prin apăsarea butonului Add Application. După aceasta, parcurgi acelaşi drum ca şi pentru Yahoo, doar că alegi Gmail din listă.

firefox 3

Pe bază codului de mai sus, cei care au ceva cunoştinţe de programare, pot asocia şi alte aplicaţii Web cu diverse protocoluri în Firefox 3. De exemplu, Google Docs pentru documente, tabele şi prezentări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News