Firefox 3, versiunea finală este gata

17.06.2008
Firefox 3, versiunea finală este gata

Da, acesta este primul articol pe care îl scriu în Firefox 3 versiunea finală, mai exact în Google Docs, din Firefox 3. E rapid, stabil (deocamdată) şi chiar fără să mă uit în Task Manager îmi dau seamă că are un consum mai mic de memorie comparativ cu Firefox 2. Deja ştiu tot ce aduce nou, am testat cam toate versiunile alpha, beta şi Release Candidate, aşa că versiunea finală nu mai reprezintă nicio surpriză pentru mine.

Comunitatea de fani ai vulpii de foc au gânduri măreţe. Vor ca astăzi, 17 iunie, ziua de lansare oficială a lui Firefox 3, să intre în Cartea Recordurilor pentru cel mai descărcat program de calculator în decursul a 24 de ore. Dacă vrei să-i ajuţi nu trebuie decât să intri pe site-ul oficial al celor de la Mozilla şi să descarci azi Firefox 3. Cine spunea că software-ul Open Source nu face uz de marketing?

Însă poate nu toţi utilizatorii de Firefox sunt la curent cu funcţiile noi ale versiunii 3. Aşa că, un scurt rezumat al celor mai importante funcţii noi din Firefox 3, chiar în ziua lansării oficiale, nu strică.

Viteza

În primul rând, Firefox 3 este foarte rapid, când vine vorba de încărcarea site-urilor Web moderne, construite pe AJAX. Cum am arătat şi în testul de viteză al celor mai importante browsere Web, Firefox 3 se dovedeşte cel mai rapid la încărcarea codului JavaScript.

Location bar inteligent

Funcţia de autocompletare a adreselor pe care le scrii în Firefox 3 este unul din motivele pentru care merită să instalezi Firefox 3. Până acum, pentru a ţi se completa un URL trebuia neapărat să scrii primele litere ale unei adrese deja vizitate. Acum Firefox ştie să facă autocomplete chiar dacă scrii literele de la mijlocul sau sfârşitul adreselor. De exemplu, Firefox 3 îţi va completa adresa go4it.ro şi când scrii doar "4it" în Location Bar.

Firefox 3

Mai mult. Dacă până acum singurul loc în care browser-ul făcea căutarea în vederea completării automate a adresei era lista de site-uri vizitate (History), Firefox 3 va căuta şi în bookmark-uri.

Library = bookmarks + history

Firefox 3 ţine în acelaşi loc atât site-urile favorite (bookmarks), cât şi cele vizitate anterior (history). Acestea sunt grupate în modulul numit Library (cunoscut şi ca Places). În afară de sistemul unificat, acest Library aduce şi o serie de funcţii adiţionale. De exemplu, bookmark-urile pot fi organizate şi pe baza tag-urilor, nu doar pe directoare.

Bookmark-urile din Firefox 3 sunt indexate aşa cum Vista indexează fişierele pentru a căuta mai rapid. Pe bază acestei indexări Firefox crează liste automate cu cele des mai vizitate site-uri, cele mai recent vizitate, cele mai recent adăugate la bookmarks etc.

Adăugarea site-urilor vizitate la bookmarks a fost şi ea simplificată. În Firefox 3 este suficient să apeşi steluţa din dreapta adresei pentru a salva la bookmarks pagina respectivă.

Firefox 3

Protecţie antiphishing şi antimalware îmbunătăţită

Mozilla şi-a dotat browser-ul cu un sistem de protecţie care, teoretic, detectează tentativele de phising şi codurile maliţioase din paginile Web. Cât de eficient este în realitate, ne vom convinge pe viitor.

Addon-uri la îndemână

În Firefox 3 poţi să instalezi addon-uri fără să vizitezi site-urile care le conţin. Noua versiune te lasă să cauţi şi să instalezi direct din browser extensii şi teme. Pentru cei care sunt mereu în căutare de extensii noi, această funcţie este binevenită.

Firefox 3

Firefox 3 va putea fi descărcat de pe site-ul oficial începând de azi, ora 20 (ora României). Lansarea lui Firefox 3 este un bun prilej pentru a-i dedica articolele din această săptămână. Mâine vei putea citi pe go4it.ro despre cele mai importante extensii compatibile cu Firefox 3.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News