Funcționalitatea picture-in-picture din browser-ul Chrome este pe cale să devină mult mai interesantă

10.02.2023
Funcționalitatea picture-in-picture din browser-ul Chrome este pe cale să devină mult mai interesantă

Introdusă pentru a înlesni urmărirea de conținut video în timp ce folosești alte tab-uri Chrome, funcționalitatea picture-in-picture (PiP) va fi extinsă pentru a permite afișarea și altor tipuri de conținut.

Spre exemplu, vei putea vizualiza în ferestre plutitoare redimensionabile și jocuri pentru web browser, alte pagini web, sau o versiune restrânsă a interfeței pentru rețeaua de socializare preferată. Printre exemplele menționate de Google avem și playere video cu interfață personalizată (ex. butoane Like/Dislike, timeline și subtitrări). O altă variantă este vizualizarea elementelor text, de la playlist-ul pentru serviciul de streaming, până la pdf-uri și alte documente text.

Deocamdată nu este clar cât ar putea dura până ce funcționalitatea deocamdată pregătită la nivel de componente API fi introdusă în browser-ul Chrome. Însă probabil că aceste API-uri vor fi preluate și de alte browse-re web, încurajând adoptarea la scară largă drept o nouă modalitate pentru afișarea conținutului web.

Între timp, putem doar spera că Google a prevăzut protecții solide împotriva abuzurilor, folosind versiunea extinsă a funcției PiP. În caz contrar, riscul este destul de mare ca ferestrele PiP să devină o versiune „mini” pentru reclamele pop-up, afișând conținut potențial nedorit și sfârșit prin a fi blocate cu ajutorul extensiilor AdBlock.

Potrivit calendarului actual, versiunea extinsă a funcției picture-in-picture va rămâne la stadiul de testare cel puțin până la generația Chrome 115, așteptată pentru lansare în luna iunie. Între timp, cei care doresc să participe la acest experiment trebuie să bifeze pe enabled parametrul chrome://flags/#document-picture-in-picture-api.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult