Gadget-urile desktop, cea mai nouă breşă de securitate Windows

Gadget-urile desktop, cea mai nouă breşă de securitate Windows

Gadget-urile, micile aplicaţii bazate pe cod HTML, CSS şi JavaScript care au apărut odată cu sistemul de operare Windows Vista şi au fost perfecţionate în Windows 7, au devenit cea mai nouă breşă de securitate şi o posibilă sursă pentru infecţiile malware Windows.

În cadrul unui buletin informativ de securitate publicat în cursul zilei de ieri, Microsoft avertizează utilizatorii că gadget-urile provenite din surse nesigure pot conţine cod malign care poate fi rulat local în spaţiul de memorie al utilizatorului şi cu drepturile de acces ale contului curent autentificat. Pe calculatoarele personale, unde utilizatorii folosesc deseori conturi cu drepturi administrative, situaţia este şi mai gravă deoarece codul rulat poate avea acces la fişiere şi setări critice.

În acest moment nu există o rezolvare elegantă pentru această problemă, Microsoft sfătuind utilizatorii să renunţe la utilizarea acestor gadget-uri şi oferind şi un instrument automat care blochează gadget-urile din Windows Vista şi Windows 7 şi aplicaţia Sidebar în cazul primului dintre acestea.

Versiunea curentă Release Preview a sistemului de operare Windows 8 include şi ea suport pentru gadget-uri, însă buletinul informativ Microsoft nu face nici o referire la acestea. Conform unor zvonuri încă neconfirmate, gadget-urile vor dispărea însă din cadrul versiunii finale.

Windows 7 gadgets

Urmărește Go4IT.ro pe Google News