Germania: antivirusul Kaspersky ar putea fi folosit pentru spionaj sau atacuri cibernetice din Rusia

16.03.2022
Germania: antivirusul Kaspersky ar putea fi folosit pentru spionaj sau atacuri cibernetice din Rusia

Odată cu invazia Ucrainei, țările din UE și SUA au aplicat sancțiuni majore la nivel economic asupra Rusiei, iar multe companii private își retrag afacerile din această țară. Se pare însă că nici companiile de origine rusă nu vor fi ferite de un soi de sancțiuni, sau măcar suspiciuni că ar putea opera sub controlul Kremlinului. Biroul Federal al Securității Informațiilor din Germania (BSI) avertizează companiile împotriva utilizării antivirusului Kaspersky, de origine rusă, din cauza posibilității de spionaj cibernetic.

Kaspersky ar putea fi controlat de Kremlin, sau ar putea fi o victimă a spionajului la rândul său

Conform unui raport BSI, Rusia ar putea folosi Kaspersky pentru a monitoriza activitatea companiilor care folosesc acest software, realizat special pentru securitate. Autoritățile germane nu interzic complet acest software, însă avertizează companiile care îl folosesc că acesta ar putea fi controlat de agențiile de stat rusești.

De altfel, atacurile Rusiei pe plan cibernetic au fost întețite odată cu invazia Ucrainei. Hackeri de stat ai Rusiei au tot atacat ținte vulnerabile din Ucraina. De asemenea, Rusia nu s-a limitat la amenințări doar la adresa Ucrainei, ci a amenințat și țările UE și NATO cu repercusiuni în cazul unei intervenții militare în Ucraina.

Totuși, chiar dacă momentan Kaspersky nu este folosit în scopuri ofensive de Rusia, asta nu înseamnă că nu poate reprezenta un risc în viitor. Agențiile de stat rusești ar putea avea acces la sistemele companiei și fără ca aceasta să știe:

„O companie IT rusească poate să se angajeze în operațiuni ofensive pe cont propriu, sau poate fi forțată să atace sisteme țintă împotriva voinței sale, sau poate fi victima spionajului, fără ca aceasta să știe, sau poate fi folosită ca un instrument împotriva propriilor clienți”, au declarat oficialii BSI.

Reprezentanții companiei neagă astfel de riscuri

Totuși, autoritățile germane spun că cel mai probabil, Rusia ar ataca companii sau instituții cu interese speciale în securitate sau operatori critici de infrastructură. Astfel, utilizatorii casnici, sau companiile care nu activează în domenii importante pentru Rusia ar putea să nu fie totuși luate în vizor de Rusia. Acestea și utilizatorii casnici ar putea deveni însă victime „colaterale” într-un război informatic.

În consecință, Germania își retrage suportul pentru Kaspersky. Reprezentanții companiei ruse neagă că ar exista astfel de riscuri, spunând că motivele din spatele deciziei sunt politice:

„Vom continua să asigurăm calitate și integritate în produsele noastre către partenerii și clienții noștri, și vom lucra cu BSI pentru clarificarea deciziei și pentru metode de a adresa îngrijorările sale și altor agenții care reglementează acest domeniu. Kaspersky este o companie globală privată de securitate cibernetică și, ca o companie privată, nu are legături cu guvernul Rusiei sau alte guverne. Credem că dialogul pașnic este singurul instrument posibil pentru rezolvarea conflictelor. Războiul nu este bun pentru nimeni”, a declarat Francesco Tius de la Kaspersky pentru TechCrunch.

Atât SUA, cât și UE au pus în ultimii câțiva ani Kaspersky pe o listă de companii „malițioase” pentru presupusele legături pe care le are cu guvernul rus.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult