Google a șters o extensie foarte populară din Chrome Web Store pentru că urmărea activitatea utilizatorilor

06.02.2021
Google a șters o extensie foarte populară din Chrome Web Store pentru că urmărea activitatea utilizatorilor

The Great Suspender, una dintre cele mai utile extensii pentru Google Chrome și totodată una dintre cele mai populare, a fost eliminată de pe Chrome Web Store. Se pare că extensia rula cod malițios, iar Google a decis că cea mai bună decizie este să o elimine complet. Din păcate însă, utilizatorii care o foloseau activ au de suferit, întrucât odată cu eliminarea extensiei dispar și toate tab-urile pe care le țineau suspendate cu ajutorul ei.

The Great Suspender era o extensie populară între utilizatorii de Chrome cu puțină memorie RAM

Extensia The Great Suspender era utilă în special pentru cei care folosesc browser-ul Chrome pe sisteme cu puțină memorie RAM. Astfel, pot „suspenda” mai multe tab-uri în fundal pentru a fi „trezite” atunci când acestea sunt necesare, browser-ul folosind în consecință mai puțină memorie. Se pare însă că în 2020, cel care a scris extensia originală a vândut-o către o entitate necunoscută.

După o perioadă, extensia a fost descoperită că rulează cod malițios în fundal, însă după ce utilizatorii s-au plâns online, respectivul cod a fost eliminat din extensie. Google însă nu a uitat și a decis până la urmă să scoată extensia din oferta magazinului său pentru Chrome. Problema este că această decizie a fost luată fără să anunțe utilizatorii dinainte, întrucât Google Chrome șterge automat de pe computerele utilizatorilor extensiile care sunt marcate drept periculoase.

Odată cu extensia au dispărut și tab-urile suspendate de The Great Suspender. Din fericire există metode de a le aduce înapoi. Se pare că poți căuta în History string-ul de caractere „klbibkeccnjlkjkiokjodocebajanakg” și le poți redeschide astfel. Există și alte câteva metode alternative de a le recupera, conform paginii de pe GitHub a extensiei.

Din fericire, există destule alte alternative pe Chrome Web Store pentru cei care au nevoie de această funcționalitate, care nu folosesc cod malițios care ar putea urmări fără știrea utilizatorilor activitatea lor online.

sursa: xda-developers

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult