Google Chrome şi GPU NVIDIA: formula pentru intimitate redusă în modul Incognito

12.01.2016
Google Chrome şi GPU NVIDIA: formula pentru intimitate redusă în modul Incognito

Navigarea pe internet în Google Chrome nu pare să fie atât de ascunsă în modul privat dacă utilizaţi un cip grafic de la NVIDIA. Se pare că atât Google, cât şi NVIDIA refuză să repare o problemă pe care un utilizator a semnalat-o cu doi ani în urmă şi care poate duce la compromiterea intimităţii în timpul utilizării. Se pare că totul este legat de modul în care browserul Chrome şi driverii NVIDIA folosesc memoria video, iar până în prezent nu a apărut nicio rezolvare.

Evan Andersen, student la Universitatea din Toronto, a fost cel care a descoperit această problemă. Acesta a folosit Chrome în modul „Incognito”, după care a pornit jocul video Diablo III. Surpriza a venit când la pornirea jocului, pentru câteva secunde, în locul imaginii de pornire a apărut ultima fereastră deschisă din Chrome. Astfel, altcineva care are acces la acelaşi PC s-ar putea folosi de această vulnerabilitate pentru a afla ce pagini au fost accesate.

Modul Incognito este folosit atunci când nu doreşti să laşi urme despre paginile web vizitate, lucru care face această vulnerabilitate cu atât mai serioasă. Se pare că la ieşirea din aplicaţie, Chrome nu eliberează şi memoria de pe GPU. În acelaşi timp, acest lucru ar putea fi evitat dacă NVIDIA ar şterge din memorie aplicaţiile neutilizate şi ar realoca memoria către cele care rulează la momentul respectiv.

Andersen a semnalat problema imediat după ce a descoperit-o, însă Google a marcat-o cu mesajul „nu va fi reparată”, întrucât modul Incognito protejează anonimitatea pe internet şi nu este realizat pentru a asigura intimitate pe acelaşi computer. La rândul său, compania NVIDIA a lansat în ultimii doi ani zeci de actualizări de driveri, însă niciunul nu a reparat această problemă. Problema a ieşit din nou la suprafaţă după ce Google a anunţat că a rezolvat o problemă similară prezentă pe Chrome pentru Android, în speranţa că acum va fi rezolvată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult