Google Chrome va oferi o securitate îmbunătăţită pentru stocarea locală a parolelor

Google Chrome va oferi o securitate îmbunătăţită pentru stocarea locală a parolelor
În luna august a acestui an, Google a intrat sub un tir de critici agresive pentru modul defectuos în care browser-ul Chrome stochează local parolele pe care utilizatorul alege să le salveze. Un comportament pe care utilizatorii Chrome îl cunosc încă de la prima versiune a browser-ului, această deficienţă a fost tratată superficial foarte mult timp în ciuda plângerilor repetate şi chiar a fost considerată o „problemă inexistentă”, însă schimbările din codul Chrome ne spun că „problema inexistentă” va fi rezolvată.
 
Spre deosebire de Mozilla Firefox, care permite protejarea datelor de autentificare salvate local cu ajutorul unei parole generale, Google Chrome le-a salvat dintotdeauna într-o listă neprotejată. Oricine are acces la un calculator poate vedea toate parolele salvate local prin accesarea directă a paginii chrome://settings/passwords sau prin navigarea din setările aplicaţiei către acelaşi loc, doar apăsarea butonului Show despărţind intrusul de preţioasa parolă.
 
 
Acest mod de lucru datează încă de la prima versiune a browser-ului şi, în ciuda plângerilor repetate făcute de utilizatori pe forumurile oficiale, aceasta a rămas nerezolvată. Mai mult, parolele sunt stocate în format text, acestea putând fi citite dintr-un câmp HTML de tip „password” prin simpla modificare a tipului acestuia la „text”. După ce chiar responsabilul pentru securitatea Chrome a declarat că problema este una inexistentă, se pare că totuşi Google îşi va admite greşeala şi va repara acest mod de lucru.
 
 
Cea mai recentă versiune a codului Chromium, pe care este bazat şi Google Chrome, va necesita autentificarea utilizatorului înainte de a permite accesul la parolele salvate. Facilitatea a fost anunţată luna trecută pentru OS X, neajungând încă în cadrul unei versiuni finale a produsului, iar platforma Windows va beneficia şi ea de aceleaşi servicii. Modificările apar momentan doar în versiunea timpurie Canary a codului Chrome, dar măcar acum putem sta liniştiţi ştiind că aceasta va ajunge într-un final în cadrul versiunii stabile a browser-ului Google.
Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News