Google opreşte accesul la actualizări Chrome pentru toate dispozitivele cu sistem Android 4.0

05.03.2015
Google opreşte accesul la actualizări Chrome pentru toate dispozitivele cu sistem Android 4.0

Potrivit Google, versiunea cu numărul 42 a web browser-ului Chrome este ultima care poate fi instalată pe tablete şi telefoane cu sistem Android 4.0 Ice Cream Sandwich, lansate începând cu anul 2011.

Astfel, deşi utilizatorii acestor dispozitive de generaţie mai veche vor putea folosi în continuare Google Chrome pentru navigare web, oprirea actualizărilor pentru versiunea livrată dispozitivelor cu sistem Android 4.0 începând cu jumătatea lunii aprilie 2015 taie practic accesul la orice funcţii noi aduse ulterior aplicaţiei. Google Chrome 42 va continua să primească patch-uri de securitate pentru încă ceva timp, însă odată cu trecerea la versiunea Chrome 43 protejarea dispozitivelor în faţa eventualelor breşe de securitate nu va mai fi asigurată.

Google opreşte accesul la actualizări Chrome pentru toate dispozitivele cu sistem Android 4.0

Decizia luată de Google este justificată cu date statistice, arătând o scădere cu 30%  a numărului de utilizatori care folosesc Chrome pe dispozitive cu Android ICS, în prezent aceştia reprezentând aproximativ 5.9% din totalul utilizatorilor de Android. În schimb, majoritatea este reprezentată de utilizatorii de Android 4.1 – 4.4 (80% din totoal), versiunea Android 5.0 Lollipop mult mai recentă ajungând la o cotă de numai 3.3%. Cândva foarte populară, versiunea Android 2.3 Gingerbread încă mai este folosită pe 6.9% dintre dispozitivele cu Android, în ciuda faptului că accesul la actualizări Google Chrome a fost oprit cu mult timp în urmă.

Aparent, pentru a face noile versiuni Google Chrome să funcţioneze şi pe dispozitivele cu Android ICS dezvoltatorii sunt nevoiţi să depună efort suplimentar pentru adaptarea funcţiilor nou introduse, codul suplimentar adăugând complexitate nedorită, cu efectul reducerii performanţelor şi creşterea timpului alocat pentru dezvoltare. Drept urmare, putem aştepta ca decizia luată să aibă efecte benefice, în sensul creşterii performanţelor resimţite la folosirea Google Chrome pe dispozitivele folosite de majoritatea utilizatorilor Android. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult