Google promite cu 15% mai multă performanţă în versiunea Chrome 53 pentru Windows

01.11.2016
Google promite cu 15% mai multă performanţă în versiunea Chrome 53 pentru Windows

Tot mai criticat pentru consumul prea mare de memorie şi procesor, browserul Chrome va primi în perioada următoare o serie de optimizări menite să-i redea competitivitatea în faţa noii generaţii de web browsere. Primele îmbunătăţiri ar trebui să fie resimţite chiar versiunea Chrome 53 pe 32 biţi, optimizările continuând şi în versiunea 54 pe 32 şi 64 biţi.

Specific versiunii Chrome pentru Windows, Google foloseşte o funcţie numită Profile-Guided Optimization (PGO) disponibilă în compilatorul Microsoft, cu scopul de a prioritiza optimizările la nivelul codului executabil în funcţie de observaţii făcute în scenarii de utilizare reală. În rolul de cobai se află build-uri experimentale Chrome nightly, trecute prin rutine de teste automate cu scopul determinării porţiunilor de cod cel mai des utilizate şi care astfel ar aduce cele mai mari beneficii dacă sunt optimizate corespunzător.

Dezavantajul optimizărilor PGO este că în multe situaţii codul optimizat, deşi mai rapid, ajunge să folosească mai multe resurse decât anterior. Astfel, se impune găsirea unui echilibru între performanţă şi folosirea eficientă a resurselor de sistem.

Potrivit testelor publicate chiar de Google, Chrome 53 este cu 14.8% mai rapid la încărcarea paginilor într-un tab nou şi cu 5.9% mai rapid dacă pagina este încărcată într-un tab existent. În plus, Chrome porneşte cu 16.8% mai rapid, reducând timpul de aşteptare perceput de utilizatorii PC-urilor echipate cu procesoare mai slabe.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult