Google reduce dimensiunile fişierelor JPEG cu 35%, fără a le afecta calitatea

17.03.2017
Google reduce dimensiunile fişierelor JPEG cu 35%, fără a le afecta calitatea

Google a dezvoltat un nou algoritm care reduce dimensiunile fişierelor JPEG cu aproximativ 35%, fără a afecta calitatea imaginilor. Mai mult, noul algoritm permite îmbunătăţirea calităţii unei imagini în acest format păstrând dimensiunea constantă.

 

Noile JPEG-uri sunt compatibile cu toate dispozitivele existente, precum smartphone-urile, tabletele, computerele, dar şi cu programele de editare foto.

Algoritmul, care se numeşte Guetzli, este open-source şi le va permite site-urilor care găzduiesc imagini să se încarce mai repede. Proiectul a fost realizat în biroul Google din Zurich, Elveţia. „Guetzli” înseamnă, în germana vorbită în Elveţia, „fursec”.

 

Comparaţie: JPEG, libjpeg (mijloc), Guetzli

 

Pentru a dezvolta Guetzli, compania a realizat un model complex, numit Butteraugli şi bazat pe sistemul de procesare vizual uman. Acesta ştie care culori şi detalii trebuie păstrate şi la care se poate renunţa fără a afecta calitatea.

 

Algoritmul poate fi descărcat gratuit de pe GitHub.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult