Google revine asupra deciziei de a forţa autentificare Google Services pentru browserul Chrome

Autor: Aurelian Mihai 26.09.2018
Google revine asupra deciziei de a forţa autentificare Google Services pentru browserul Chrome

După ce a stârnit critici aprinse prin decizia de a renunţa la autentificare separată pentru funcţia de sincronizare cloud a setărilor Chrome şi a istoricului de navigare, Google revine asupra acestei măsuri şi oferă utilizatorilor mai mult control.

Chiar dacă funcţia de sincronizare automată cu serverele Google nu este activată în mod automat, schimbarea făcută a fost interpretată ca o metodă de a păcăli utilizatorii Chrome în a-şi ceda datele păstrate în browserul web: istoricul de navigare cu toate site-urile vizitate, fişiere bookmark, parole şi datele cardurilor de credit, fişiere cookie şi alte date care pot înlesni urmărirea pas cu pas a activităţilor zilnice.

Începând cu versiunea Chrome 69, contul Google folosit pentru sincronizarea bookmark-urilor Chrome este legat de întregul pachet Google Services, ceea ce înseamnă că nu mai putem ignora autentificarea Chrome şi folosi celelalte servicii Google în mod separat. Simpla autentificare Gmail conectează browserul web la spaţiul Cloud deţinut de Google.

Risipind temerile mai mult sau mai puţin justificate exprimate de utilizatori, Google introduce în versiunea Chrome 70 o setare numită Allow Chrome sign-in, care permite dezasocierea funcţiei de autentificare Chrome de restul serviciilor care folosesc autentificare Google Services. Însă, probabil că noua setare nu va fi bifată în mod implicit pentru toţi utilizatorii Chrome, Google forţând în continuare sincronizarea automată a instalărilor Chrome pentru utilizatorii care nu ştiu sau nu sunt deranjaţi de această practică, imediat ce sunt accesate conturi pentru servicii Google conexe (ex. YouTube, Gmail).

 

Tags: