Google va permite dezactivarea monitorizării aplicațiilor care rulează în fundal, începând cu Android 13

14.12.2021
Google va permite dezactivarea monitorizării aplicațiilor care rulează în fundal, începând cu Android 13

Înrăutățită și de producătorii smartphone care optimizează prea agresiv pentru conservarea autonomiei bateriei, problema aplicațiilor a căror funcționare este perturbată de algoritmii automați responsabili cu gestionarea consumului de resurse ar putea fi mai ușor de gestionat începând cu versiunea Android 13.

Cu Android 12 abia lansat și încă neajuns la vasta majoritate a utilizatorilor, zvonurile despre succesorul Android 13 au început deja să circule, expunând câteva detalii despre schimbările pregătite de Google.

Potrivit indiciilor obținute de membrii forumului XDA Developers prin analizarea codului Android 12, succesorul Android 13 (nume de cod Tiramisu) ar putea dispune de o nouă setare care permite suspendarea parțială sau totală a funcției de monitorizare a aplicațiilor care rulează în fundal (cunoscută printre dezvoltatorii de Android sub denumirea Phantom Process Killer). Este vorba atât de aplicația principală, cât și procesele secundare lansate de aceasta pentru îndeplinirea diferitelor funcții, spre exemplu, pentru verificarea mesajelor nou apărute.

Esențial pentru economisirea bateriei și funcționarea eficientă a dispozitivului, sistemul de monitorizare automată poate fi prea agresiv uneori, eliminând din memoria RAM procese esențiale pentru funcționarea corectă a aplicațiilor de Android, dacă acestea depășesc chiar pentru scurt timp limitele prestabilite pentru consumul de procesor și memorie.

În mod implicit, Phantom Process Killer permite unei aplicații să inițieze până la 32 de procese secundare care să îndeplinească diferite funcții, rulând în fundal chiar dacă aplicația principală este sau nu folosită în mod direct. Deși pare generoasă, limita impusă poate incomoda buna funcționare a anumitor aplicații.

Noua setare Phantom Process Killer ar urma să fie adăugată în celebra listă Developer Options, adresată dezvoltatorilor și entuziaștilor care vor să experimenteze prin ajustarea setărilor „ascunse” oferite de sistemul Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult