India lansează BharOS, o alternativă „de stat” la Android

26.01.2023
India lansează BharOS, o alternativă

Android este platforma dominantă de smartphone-uri din India, cu 97% din piața de smartphone-uri, însă autoritățile locale propun o alternativă nouă la oferta Google. BharOS este un sistem de operare mobil realizat în India, care va fi compatibil cu smartphone-uri deja lansate, și care promite să nu ofere bloatware pre-instalat, să nu colecteze date personale și să ofere actualizări de securitate utilizatorilor simultan, fără a fi nevoie de intervenția producătorului dispozitivului.

Noul sistem de operare promite actualizări rapide și că nu va include bloatware

Practic, BharOS este bazat pe Android, deci compatibilitatea cu aplicațiile deja existente nu va fi, în cele mai multe situații, o problemă. Autoritățile din India doresc ca utilizatorii să își aleagă singuri magazinul de aplicații, fără să ofere un magazin obligatoriu pentru platformă. De asemenea, sistemul de operare ar trebui să poată fi instalat independent pe smartphone-urile lansate în India, însă acest lucru va fi complicat, cel puțin la început, întrucât dispozitivele cu Android sunt, în principal, livrate cu bootloader blocat, din motive de securitate.

BharOS este dezvoltat de ITT, Institutul Indian de Tehnologie, și ar trebui să nu permită rularea de malware. Cum va face acest lucru posibil este însă neclar. Este posibil să includă o soluție similară cu un antivirus preinstalat, la nivel de procese, care să verifice constant aplicațiile instalate.

Acest anunț vine la scurt timp după ce autoritățile din India au slăbit puterea Google în regiune. Compania americană, care dezvoltă Android, nu mai poate obliga producătorii de telefoane care vând dispozitive în India să includă aplicațiile sale. Astfel, companiile producătoare vor putea alege dacă doresc sau nu să ofere din fabrică Chrome, YouTube, Gmail sau YouTube Music. De obicei, toate acestea se găsesc într-un folder dedicat pe oricare telefon cu Google Mobile Services. Acum, dezvoltatorii vor putea alege să nu le mai ofere deloc, sau să aleagă ce aplicații Google instalează.

Acest lucru ar accelera și posibilitatea adopției unor servicii și aplicații dezvoltate local, care oferă funcționalitate similară cu cele de la Google. Utilizatorii ar putea trece pe aceste aplicații, dacă cele Google nu vor mai fi preinstalate pe telefoane, încurajând astfel comunitatea de dezvoltatori din India.

Momentan, BharOS a fost doar anunțat, va mai dura până când acesta va fi disponibil pentru utilizatori și probabil că și mai mult timp va trece până când vom vedea telefoane livrate cu acest software din fabrică.

sursa: The Register

Urmărește Go4IT.ro pe Google News