Internet Explorer 8, bătrânul browser îşi forţează limitele

Internet Explorer 8, bătrânul browser îşi forţează limitele
Primii paşi cu IE8

După ce au ucis Netscape, programatorii de la Microsoft s-au culcat linistiţi pe o ureche. La umbra şi pacea oferită de Windows, Internet Explorer era regele bolnav al browserelor Web. Şi încă mai este. Firefox încă nu a reuşit să-i fure coroana şi nici nu va reuşi în viitorul apropiat, iar Opera îşi iroseşte talentul într-o cotă submediocră de piaţă. Însă sub ameninţarea vulpii de foc, Microsoft a revenit cu picioarele pe pământ şi a reînceput să-şi actualizeze browser-ul.

Apoi, după lunga pauză care i-a urmat lui IE6, a venit IE7 care, deşi nu a rupt gura târgului, a fost un mare pas înainte faţă de ramolitul său înaintaş. Iar acum Microsoft ne loveşte cu Internet Explorer 8. Un browser care se laudă că este "standard compliant" adică ar respecta standardele Web. Însă cum veţi vedea spre finalul acestui articol, Internet Explorer 8 respectă standardele Web ca şi cum la el ar fi lucrat departamentul de marketing în locul programatorilor.

Internet Explorer 8

Un beta suficient de stabil

Am instalat Internet Explorer 8 beta 1 pe Windows XP cu SP2 imediat cum pagina de download de pe site-ul oficial a putut fi accesată. După aproximativ 5 minute şi un restart de sistem, eram deja fericitul posesor (hiperbola e doar de dragul contextului, nu trebuie luată în serios) al unei copii de Internet Explorer 8 beta 1. Prima deschidere a programului este însoţită de Wizard-ul care era şi în IE7, cu câteva etape suplimentare.

Internet Explorer 8

Configurare iniţială

În cadrul Wizard-ului iniţial de configurare se poate seta motorul de căutare preferat, se pot alege providerii pentru noua funcţie Activity, se activează sau dezactivează filtrul anti phishing şi, în cele din urmă, se ajunge la funcţia Import. Acesta poate aduce în Internet Explorer 8 bookmark-urile şi fluxurile RSS din Firefox, Opera şi Safari, cu menţiunea că pentru Firefox există şi opţiune de importare a extensiilor. Opţiunea există şi e superbă doar că nu funcţionează. IE8 a numărat corect extensiile pe care le aveam instalate în Firefox, dar nu le-a putut instala. Iar asta nu este o problemă de beta, ci pur şi simplu multe extensii de Firefox nu merg în Internet Explorer 8 beta 1 şi mai mult ca sigur nu vor merge nici în versiunea finală.

Internet Explorer 8

După ce am scăpat şi de Wizard-ul de configurare, a început căutarea funcţiilor noi. Numai că după 2 minute am început să mă întreb: asta e tot? Întrebare evident retorică pentru că răspunsul era clar afirmativ, iar dezamăgirea inevitabilă.

Aşa cum ne-a avertizat Microsoft în urmă cu doar 2 zile, Internet Explorer 8 ruleză implicit în noul mod de randare a paginilor care a trecut testul Acid 2 (adica respecta parţial standardele Web), spre bucuria oamenilor de marketing de la Microsoft. Pe hârtie lucrurile arată bine: suport pentru CSS 2.1 şi HTML5. Iar dacă unele site-uri nu sunt afişate corect, sare în ajutor butonul Emulate IE care, după un restart, trece browser-ul pe modul vechi de randare a paginilor.

Îmbunătăţiri de ochii soacrei

Noile facilităţi ale lui Internet Explorer sunt de fapt două mari şi late (vorba vine): Activities şi Webslices.

Activităţi pentru internautul social

Activities constituie o serie de funcţii ce pot fi accesate prin intermediul meniului contextual (click dreapta pe un fragment de text selectat). Aceste funcţii pot varia de la scrierea pe blog (doar Windows Live Spaces deocamdată), definirea unor termene (cu ajutorul Encarta), căutarea pe diverse site-uri gen Ebay, Facebook sau StumbleUpon, traducerea textului (cu Windows Live Translator), expedierea pe mail (Windows Live Hotmail).

IE8

Serviciile folosite vor putea fi modificate pe viitor. De exemplu, pentru blogging vor putea fi folosite alte servicii precum WordPress sau Blogger. Însă deocamdată sunt disponibile doar servicii Microsoft pentru aceste activităţi.

Bucăţele de Web

Webslices, pe de altă parte, este un concept mult mai interesant şi mai ales original. Ca să înţelegi modul de funcţionare al acestei facilităţi trebuie să o compari cu fluxurile RSS. Numai că, spre deosebire de RSS unde subscrii la actualizările conţinutului unui întregi pagini/site, folosind Webslices te înscrii doar la o anumită secţiune dintr-o pagină Web. De exemplu, poţi subscrie doar la condiţiile meteo afişate în paginile unui portal Web. Slice-ul respectiv se adaugă la Favorites şi vei fi notificat când survine vreo modificare. Există şi funcţie de preview, astfel că secţiunea respectivă poate fi vizualizată fără să mai vizitezi site-ul respectiv.

IE8

Internet Explorer 8 se mai poate lăuda şi cu un nou manager de addon-uri. În cadrul acestuia pot fi configurate acum, pe lângă addon-uri, motorarele de căutare folosite şi providerii de funcţii pentru Activities. Legat de addon-uri şi extensii trebuie spus că cele care le aveam instalate în Internet Explorer 7 au mers fără probleme şi în IE8.

Internet Explorer 8

În fine, o altă noutate care ţine mai mult de protecţia anti phishing, este aşa-numita Domain Highlighting. Când intri pe un site, adresa este în mod normal scrisă cu gri, cu excepţia domeniului (google.com, microsoft.com etc.) care este evidenţiat cu negru.

Teste de anduranţă

Şi ca să vedem de ce este cu adevărat în stare Internet Explorer 8, l-am supus la cele două teste relevante de viteză şi compatibilitate cu standardele Web.

Fără limitări de viteză

Pentru a testa viteza de care este capabil în noul mod de randare, am supus IE8 testului SunSpider JavaScript Benchmark, despre care am scris recent. Internet Explorer 8 a scos o medie de 19005.2 ms (+/-3.9%). Şi ca să vedem cum se situează comparativ cu cel mai important rival, am supus din nou testului Firefox 3 beta 3, în condiţiile actuale de viteză a reţelei. Browser-ul celor de la Mozilla a fost puţin mai rapid decât IE8, cu 18334.2 ms (+/-1.8%).

Aşadar Internet Explorer 8 primeşte o bilă albă din acest punct de vedere, fiind cu mult mai rapid decât IE7.

Standardele la control

Al doilea test la care l-am supus a fost cunoscutul Acid, de data aceasta cea mai nouă versiune, Acid3. Acesta testează specificaţiile aşa-numitului Web 2.0 pentru a vedea cum se comportă browserele în cazul aplicaţiilor Web dinamice. Şi l-am comparat din nou cu Firefox 3.

Browser-ul ideal ar trebui să treacă toate cele 100 de teste pentru a se putea spune că respectă în totalitate standardele Web. În realitate, browserele Web actuale sunt departe de perfecţiunea celor 100 de teste din Acid3. Şi spre dezamăginea noastră, Internet Explorer 8 a picat cu brio testul, reuşind să treacă doar 17 din cele 100 de teste. Firefox 3 a trecut 58 de teste, mult mai bine ca IE8 dar tot departe de target.

Internet Explorer 8

Firefox 3 Acid 3

Internet Explorer 8 Acid3

Însă nu trebuie neapărat ca noi, utilizatorii, să ne îngrijorăm de acest lucru. Oricum majoritatea site-urilor nu apelează la toate tehnicile moderne pentru a forţa producătorii de browsere să dezvolte un program 100% compatibil cu standardele Web.

Internet Explorer 8

Fără a mima obiectivitatea, pot concluziona că Internet Explorer 8, după doar o zi de utilizare, este o dezamăgire. Aşteptam un browser care să poată lupta de la egal la egal cu concurenţa, din toate punctele de vedere. Din păcate, doar viteza de randare a paginilor Web se apropie de Firefox 3. Funcţiile noi sunt slabe, iar compatibilitatea cu standardele Web lasă în continuare de dorit. Iar şansele ca între acest beta 1 şi versiunea finală să apară o supriză majoră şi obligatoriu plăcută sunt minime.

Se poate face download la Internet Explorer 8 beta 1 de aici.