iOS 16.4, disponibil în versiune beta. Ce noutăți aduce următoarea versiune

18.02.2023
iOS 16.4, disponibil în versiune beta. Ce noutăți aduce următoarea versiune

iOS 16.3 abia a fost lansat de câteva săptămâni, dar Apple nu pare că a terminat munca la sistemul său de operare curent. Deja a fost lansată versiunea iOS 16.4 beta, care adaugă câteva capabilități noi, emoji-uri și aduce câteva schimbări la nivelul funcționalității deja existente. Cei care sunt înscriși pentru testarea noilor variante de iOS o pot instala chiar acum, însă recomandarea Apple este ca aceasta să fie instalată pe un dispozitiv pe care nu vă bazați zi de zi, ci pe unul secundar, întrucât pot apărea probleme.

iOS 16.4 va permite aplicațiilor web să trimită notificări

Ce aduce iOS 16.4 complet nou sunt 31 de noi pictograme emoji, care vor putea fi trimise în mesaje între dispozitivele care au noua versiune de software. Acestea includ noi animale precum un elan, o gâscă sau o inimă roz, alături de o față de emoji surprinsă.

Aplicația Podcast primește așa numitele „canale”, o nouă secțiune care va face accesarea emisiunilor audio preferate mai simplă. De asemenea, compatibilitatea cu sistemele CarPlay pentru Podcasts va fi îmbunătățită, putând continua ascultarea mai rapid, fără să cauți emisiunile deja pornite în lista completă.

Probabil că cea mai importantă funcție nouă din iOS 16.4 este cea care permite aplicațiilor web să trimită notificări push. Încă de la prima versiune de iOS, sistemul de operare a permis utilizatorilor să adauge site-uri pe ecranul principal sub forma unui soi de „bookmark”, care transformă site-ul respectiv într-o mini-aplicație web. Servicii precum Google Stadia (RIP) și GeForce Now au beneficiat de această capabilitate pentru a putea fi accesibile pe iOS rapid, fără a necesita un browser de fiecare dată.

Acum, aceste aplicații vor putea să funcționeze într-o manieră similară cu aplicațiile native, din App Store, putând trimte notificări push direct pe ecranul de blocare sau în sertarul de notificări. Această capabilitate a fost promisă încă de la WWDC 2022 și funcționează pe baza standardului „web-push”, realizat de W3C.

O altă capabilitate nouă, legată cumva de cea anterioară, este posibilitatea de a adăuga în meniul telefonului aplicații web și din alte browser-e. Până acum, această funcționalitate era dedicată exclusiv browser-ului nativ, Safari.

Având în vedere că este deja în teste, noul iOS 16.4 ar putea fi lansat oficial în următoarele câteva săptămâni.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult