iOS 16.6, lansat oficial. Este un update major de securitate

25.07.2023
iOS 16.6, lansat oficial. Este un update major de securitate

Ne așteptam ca iOS 16.5 să fie ultima versiune majoră a sistemului de operare mobil de la Apple, întrucât de aici înainte nu mai așteptăm noi capabilități software pe această versiune. Noutățile sunt așteptate acum abia în luna septembrie, cu ocazia lansării iOS 17, dar Apple continuă să lucreze la noi versiuni ale variantei curente. Astfel a apărut iOS 16.6, care pare să fie o simplă versiune de mentenanță, care repară mici bug-uri și corectează breșe în sistemul de securitate al sistemului de operare.

Utilizatorii de dispozitive Apple ar trebui să instaleze iOS 16.6 cât mai repede

Chiar dacă pare să fie o versiune mai importantă, făcând trecerea de la 16.5 la 16.6, noul update putea fi lansat la fel de bine drept un update de tipul 16.5.2. Asta pentru că nu modifică nimic vizibil la nivelul interfeței sau funcționalității. Ce oferă însă 16.6 este însă securitate îmbunătățită. Astfel, dacă aveți un iPhone, iPad, Apple Watch sau alte dispozitive Apple, este indicat să faceți acest nou update.

Apple raportează că mai multe vulnerabilități, unele la nivel de kernel (baza sistemelor de operare ale sale), sunt deja utilizate de către atacatori, iar accesul pe care aceștia îl pot obține este îngrijorător.

Una din breșele descoperite folosește nucleele din Neural Engine pentru a putea rula cod cu privilegii de kernel. Asta înseamnă că cineva care folosește această vulnerabilitate poate să preia complet controlul asupra dispozitivelor atacate. O altă breșă de securitate a fost descoperită și rezolvată în aplicația Find My, care permitea accesarea informațiilor precum locația de la distanță.

Alte vulnerabilități de kernel permiteau schimbarea modului în care dispozitivul funcționează, puteau oferi atacatorilor mai multe privilegii decât cele pe care le au utilizatorii, pentru a face modificări în sistemul de operare, iar unele puteau chiar bloca accesul la internet sau instala troieni sau lăsa backdoor-uri deschise pentru acces nelimitat de la distanță.

Dacă aveți orice tip de dispozitiv de la Apple și primiți notificarea că este disponibil un nou update, este indicat să îl instalați pentru a vă asigura că sunteți protejați de toate aceste vulnerabilități. Actualizarea este disponibilă pe toate iPhone-urile începând cu generația iPhone 8 și X și până în prezent (lista completă). Odată cu iOS 16.6 au fost lansate și iPadOS 16.6, watchOS 9.6, macOS 13.5 și tvOS 16.6.

sursa: Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult