Cum transformi un iPhone sau iPad într-un webcam wireless pe gratis

23.04.2020
Cum transformi un iPhone sau iPad într-un webcam wireless pe gratis

Colegul meu Adrian a scris un articol despre cum poți să îți transformi telefonul cu Android pe post de webcam la un PC. Din fericire, această capabilitate nu este dedicată doar telefoanelor cu Android, cei care folosesc dispozitive cu iOS putând de asemenea să folosească telefonul într-un mod similar. De altfel, procesul de instalare și utilizare este chiar mai simplu, iar aplicația pe care o voi prezenta, NDI HX Camera este gratuită până la finalul lunii mai (și rămâne gratuită pentru cei care o descarcă în această perioadă). Desigur, există și alte soluții similare, atât gratuite, cât și plătite, dar aceasta pare să fie cea mai calitativă opțiune gratuită din prezent.

În ultimele două luni, stocurile de camere web au cam „secat”, în timp ce prețurile pentru astfel de dispozitive au crescut. Acest lucru este datorat faptului că din ce în ce mai mulți angajați lucrează de acasă și participă la întâlniri online prin aplicații precum Zoom, Skype sau Microsoft Teams. Astfel, cererea a depășit oferta, întrucât o cameră web este necesară pentru mult mai mulți utilizatori decât în trecut.

Dacă nu vrei să dai mai mult decât „face” o cameră web, sau pur și simplu știi că nu vei avea ce să faci cu o astfel de cameră după ce te vei întoarce la birou, iată cum să îți folosești iPhone-ul pe care deja îl ai pe postă de cameră web… wireless!

De ce este încă necesară o cameră web în 2020? Telefoanele mobile, laptop-urile și chiar și tabletele dispun de camere și toate pot rula un software de chat video. Totuși, aplicațiile precum Zoom și Teams permit realizarea de prezentări, afișarea ecranului de lucru și alte funcții avansate, folosite de echipe care colaborează de la distanță pentru a-și ușura munca. Astfel, utilizarea lor pe telefon sau tabletă nu este tocmai facilă. Cât despre laptop-uri, acestea au camere web din fabrică, dar acelea sunt de obicei de o calitate slab[. Mai mult, camerele sunt de obicei integrate în ecran, deci nu poți să le muți în alt unghi fără să schimbi și orientarea ecranului.

Dacă ai la dispoziție un iPhone și un computer cu Windows (sau chiar macOS), ai cam tot ce îți trebuie pentru a porni o întâlnire pe Zoom. Tot ce lipsește este puțin software pentru telefon și computer și câteva minute pentru instalare și configurare. Astfel, vei dobândi un webcam care oferă o calitate la fel de bună precum cea a camerei telefonului tău, fără să cheltui niciun leu în plus.

Cum transformi un iPhone sau iPad într-un webcam wireless

Pasul 1: descărcarea și instalarea NDI HX Camera și NDI Tools

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să descarci aplicația NDI HX Camera de pe AppStore (link). Aplicația este disponibilă gratuit în acest moment, chiar dacă în mod normal costă aproximativ 20 de euro. Este foarte important însă să verifici compatibilitatea telefonului sau tabletei înainte de a descărca aplicația: trebuie să ruleze iOS 11 sau o versiune mai recentă.

Următorul pas este să descarci și instalezi NDI Tools (link) pe computer. Aceasta este o suită software care asigură conectivitatea prin Wi-Fi între aplicația de telefon și sistemul de operare de PC, fie că acesta este Windows sau macOS. Astfel, telefonul va putea fi „văzut” de computer drept o cameră web. Va trebui să oferiți numele, prenumele și adresa de e-mail pentru a descărca acest pachet gratuit.

ndi app

Este important să aveți drepturi de administrator sau de instalare de aplicații pe computerul pe care faceți acest proces. Cei care au laptop-uri de serviciu probabil că vor trebui să apeleze la un coleg din departamentul IT pentru a le instala acest software.

Pasul 2: configurarea NDI Virtual Input

Odată instalat pachetul NDI Tools trebuie făcută „împerecherea” dintre dispozitive. Spre diferență de alte aplicații care necesită introducerea manuală de IP-uri și configurarea în interfețe web, soluția NDI este mult mai simplă.

NDI Tools include mai multe aplicații, unele fiind necesare pentru conectarea altor dispozitive fizice de la NewTek, însă noi ne vom concentra pe utilizarea a numai două dintre ele: NDI Virtual Input și NDI Studio Monitor. Practic, doar una este necesară pentru a putea folosi telefonul pe post de webcam, însă cealaltă poate fi folosită pentru a testa funcționalitatea înaintea unui apel video.

Dacă și computerul și telefonul sunt pe aceeași rețea Wi-Fi (computerul poate fi și pe fir, atât timp cât routerul este același), nu mai trebuie să faci nimic în plus pentru a le conecta. Altfel, încearcă să le pui pe amândouă pe aceeași rețea.

ndi virtual input

Prima dată va trebui pornită aplicația NDI Virtual Input, care rulează exclusiv în system tray, deci nu are o fereastră dedicată. Apoi pornești aplicația NDI HX Camera de pe telefon și apeși pe logo-ul NDI din interfața telefonului. Dacă apare un chenar albastru în jurul display-ului, înseamnă că telefonul transmite semnal video. Pentru a opri în orice moment semnalul video, nu trebuie decât să apeși din nou pe logo-ul NDI.

Telefonul și aplicația Virtual Input ar trebui să fie acum conectate. Pentru a putea reda ceea ce transmite telefonul, nu trebuie decât să dai click dreapta pe iconița Virtual Input din System Tray din Windows (sau macOS) și să bifezi telefonul din listă ca sursă pentru NDI HX Camera.

ndi studio

Acest lucru crează o cameră web virtuală în Windows care afișează și redă sunetul de pe telefon. Poți acum testa funcționalitatea camerei folosind aplicația NDI Studio Monitor, instalată ca parte a NDI Tools. Dacă totul este afișat și redat corect (video și sunet), acest setup este pregătit de a fi folosit într-o aplicație de apeluri video.

În teorie, orice aplicație care poate folosi un webcam ar trebui să vadă NewTek NDI Video ca sursă în meniul de setări și NewTek NDI Audio ca sursă pentru microfon.

NDI Virtual Input oferă posibilitatea de a seta câteva opțiuni de bază la capitolul sunet și video. Rezoluțiile video sunt 480, 720 sau 1080p la 30 de cadre pe secundă, sau un mod automat care selectează rezoluția în funcție de setările de pe telefon. La capitolul audio, poți să scazi sau să amplifici volumul folosind un „boost” de decibeli.

Pasul 3: Setarea NDI HX Camera pe telefon

Setările de pe telefon sunt de asemenea simple. Apăsând pe rotița din colțul din dreapta-jos, apar toate butoanele de control. Primul buton setează expunerea: dacă este prea întunecat, poți adăuga încă două stopuri de expunere. Dacă este prea luminos, poți scădea cu 2 stopuri. Poți porni blitz-ul telefonului apăsând pe „bec” și poți porni un chenar ajutător pentru încadrare. Microfonul poate fi oprit, iar camera poate fi selectată de pe spate sau față. În cele din urmă ai un selector al calității, cu trei trepte: low, medium și high. Acesta schimbă între rezoluțiile 480p, 1080p și 2160p pe un iPhone 11 Pro Max. În funcție de rezoluția maximă a camerei telefonului, rezoluțiile disponibile pot fi diferite.

ndi phone

Există și un slider pentru zoom în partea din stânga, însă acesta este de tip digital. NDI HX Camera nu știe să folosească camerele secundare de pe iPhone, precum zoom sau ultra-wide. Doar cea principală și camera frontală pot fi folosite.

Pasul 4: Configurarea într-o aplicație de colaborare

Pentru acest exemplu, am folosit Zoom, întrucât este în acest moment cea mai populară aplicație de colaborare video online.

zoom video

Din meniul principal, alegeți „Settings” (rotița de sub poza de profil). Navigați în meniul Video, iar la Camera, selectați NewTek NDI Video. Mai pot fi setate și alte opțiuni specifice aplicației precum forțarea unui aspect de imagine 16:9, video în HD sau afișarea în oglindă.

zoom audio

Apoi, din meniul Audio, la secțiunea microfon, alegeți din listă „Line (NewTek NDI Audio)”. Totul ar trebui acum să funcționeze perfect pentru o întâlnire online.

Dezavantaje față de o cameră web dedicată

Da, poți folosi această soluție pentru a nu cumpăra o cameră web și poate fi în multe situații o soluție mai calitativă, însă există câteva mici dezavantaje, de care ar trebui să țineți cont.

În primul rând, există o mică întârziere între acțiunile voastre și afișarea lor pe ecran. În practică doar utilizatorul le vede, întrucât fluxul video ajunge la interlocutori fără întârziere.

iphone webcam

Apoi, este foarte important ca telefonul să rămână în această aplicație. Din motive de securitate, iOS nu permite aplicațiilor să folosească camera foto în fundal. Astfel, asigurați-vă că telefonul nu va închide ecranul și că nu veți intra în alte aplicații în timpul utilizării aplicației NDI HX Camera.

În ultimul rând, trebuie să luați în calcul consumul de baterie. Utilizarea acestei aplicații va consuma bateria mai repede decât altele, întrucât folosește atât camera, cât și ecranul non-stop, în timp ce transmite semnalul către un PC prin Wi-Fi . Probabil că vei putea folosi telefonul cam 3-4 ore, sau poate chiar 5 sau 6 ore pe modelele iPhone 11 și Pro cu baterii mai mari, însă nu mai mult. Sugestia mea ar fi ca în utilizare să conectați telefonul la încărcător pentru a evita situații neplăcute.

Un „pro tip” ar fi utilizarea unei baterii externe, întrucât aceasta nu te împiedică să beneficiezi de unul dintre avantajele acestei soluții: posibilitatea de a pune camera oriunde dorești.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult