iPocrizia dăunează grav credibilităţii

iPocrizia dăunează grav credibilităţii

Ce plictisitoare ar fi viaţa dacă nu ar fi condimentată cu deciziile aberante ale oamenilor ajunşi în posturi importante. Ce ne-am mai plictisi dacă la şcoală s-ar face mai mult de o oră de sport pe săptămână sau un politician pe jumătate adormit nu ar veni cu ideea de a împărţi în mod egal ştirile în pozitive şi negative. Şi ce banal ar fi IT-ul dacă, din când în când, câte o companie importantă nu ne-ar surprinde cu o decizie aberantă. De data aceasta, în vizorul tunurilor este Apple.

Compania din Cupertino a dat recent cu bâta-n baltă stârnind mânia multora, inclusiv a fanilor Apple. Nu este vorba de un subiect de vreo mare importanţă, ci de un principiu, de logica pe care Apple a văzut-o strâmb şi care se poate întoarce împotriva sa ca un bumerang.

Despre ce este vorba

Drivetrain Drivetrain este un client remote de BitTorrent pentru iPhone. Odată instalat pe iPhone şi configurat, permite controlarea clientului de BitTorrent de pe calculator. Aplicaţia facilitează adăugarea torrentelor, întreruperea şi reluarea transferurilor, precum şi monitorizarea acestora. Toate bune şi frumoase, doar că Apple nu a fost de acord. Oficialii companiei americane care se ocupă de App Store nu au acceptat acest program.

Partea stupid de amuzantă a poveştii este explicaţia prin care Apple şi-a justificat gestul. Motivul oficial pentru care aplicaţia Drivetrain nu a fost acceptată în App Store este că "acest gen de programe este folosit pentru încălcarea drepturilor de autor." Nu, zău!

Cine e de fapt vinovatul?

Cu alte cuvinte, deşi programul în sine nu face nimic ilegal, acesta este totuşi vinovat pentru că cineva ar putea să încalce legea cu ajutorul lui. Păi atunci de ce să nu scoatem în afara legii şi programele de PC care au acelaşi scop, gen uTorrent, cel mai popular client de BitTorrent? Şi de ce să nu scoatem din magazine şi sistemele de operare care permit rularea acestor programe? Windows, Mac OS X, Linux – toate ar trebui şterse de pe faţa pământului pentru că permit instalarea unor programe ce pot fi folosite pentru descărcarea filmelor de pe net. Asta dacă ne luăm după raţionamentul celor de la Apple.

Acum, vorbind cât se poate de serios, este o mare prostie să dai vina pe un program pentru ceea ce poate face utilizatorul cu el. Aşa am putea scoate în afara legii şi cuţitele de bucătărie, pentru ca un descreierat să nu-l înfigă în capul vecinului care i-a ocupat locul de parcare. Cine ar fi de vină? Păi, cuţitul.

Dacă eu scriu mâine un articol în care îi învăţ – pe cei care nu ştiu – cum să descarce filme de pe trackerele de BitTorrent, nu mă fac vinovat de nimic pentru că nu sunt răspunzător de acţiunile lor. Să fie clar: utilizatorul răspunde individual pentru acţiunile sale.

Ce vinovaţi mai putem găsi

Conform raţionamentul Apple, am putea găsi câteva programe, chiar din livada cu meri, care ar trebui eliminate. Conform justificării Apple, un program care permite utilizatorului să încalce legea trebuie blocat, nu? Păi atunci Safari şi iTunes sunt la fel de vinovate.

Este foarte uşor să încalci legea folosind Safari. Este suficient să descarci un MP3 care nu este gratis de pe un site anume. Sau să copiezi articolele cuiva şi să le publici în nume propriu, cum se mai practică. Din câte ştiu, Safari are funcţia copy/paste, aşa că e vinovat.

iTunes se poate folosi şi pentru transferul melodiilor pe iPod. Dacă melodiile respective au fost obţinute prin încălcarea drepturilor de autor, nu este iTunes vinovat că participă la o ilegalitate?

Din păcate, în societatea complicată de azi ne lovim de acest gen de decizii aberante la tot pasul. Aici a fost vorba de un banal program de iPhone. Dar ce ne facem cu cei aflaţi în posturi cheie ale societăţii, cei care influenţează vieţile unor oameni prin deciziile pe care le iau? Dacă angajatul Apple ar fi fost un judecător şi ar fi trimis un om nevinovat la scaunul eletric? Totul din cauza unei judecăţi greşite. De aceea este important principiul, nu neapărat cazul specific.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News