Kaspersky Lab îşi lansează propriul sistem de operare – KasperskyOS

10.02.2017
Kaspersky Lab îşi lansează propriul sistem de operare - KasperskyOS

Creat pentru sisteme integrate (“embedded”) cu nevoi stricte de securitate cibernetică, KasperskyOS promite să reducă în mod semnificativ riscul apariţiei unor funcţionalităţi nespecificate în cod, diminuând astfel pericolul atacurilor cibernetice.

KasperskyOS a fost proiectat pentru a le permite programelor să pună în aplicare numai operaţiuni definite în prealabil. Dezvoltarea aplicaţiilor pentru KasperskyOS are nevoie de cod “tradiţional”, ca şi de o politică strictă de securitate care defineşte toate tipurile de funcţionalităţi permise. Doar ce este definit în cadrul acestei politici poate fi lansat, inclusiv, apectele care ţin de funcţionarea sistemului de operare însuşi. O astfel de abordare s-a dovedit că ia foarte mult timp în timpul procesului de dezvoltare a KasperskyOS, dar pentru dezvoltatorii aplicaţiei oferă un beneficiu real: o politică de securitate poate fi dezvoltată în paralel cu funcţionalitatea propriu-zisă. Aceasta poate fi testată imediată, de altfel: o greşeală în cod înseamnă comportament neprevăzut, care este blocat de sistemul de operare. Cel mai important, dezvoltarea unei politici de securitate poate fi personalizată în funcţie de nevoile companiei: securitatea poate fi adaptată la cerinţele aplicaţiei, în loc să fie invers.

Nu există securitate 100%, dar KasperskyOS le garantează clienţilor noştri primele 99 de procente”, spune Andrey Nikishin, Head of Future Technologies Business Development. “Tehnic vorbind, într-un mediu atât de complex, încercările de a injecta un anumit cod în sistem nu pot să reuşească. Avantajul nostru este că, din moment ce nicio activitate malware nu este inclusă în politica de securitate, care e parte din orice aplicaţie, nu poate fi pusă în practică. KasperskyOS este, prin urmare, imun la ameninţările cibernetice din prezent.”

Flexibilitate

KasperskyOS nu este un sistem de operare universal. Este creat pentru sistemele integrate şi îndeplineşte cerinţele acestora, vizând în special trei industrii cheie: telecomunicaţii, transporturi şi industrie. În plus, Kaspersky Lab dezvoltă pachete speciale pentru domeniul financiar (securitatea terminalelor POS), consolidarea securităţii operaţiunilor critice pentru sisteme Linux universale şi sisteme endpoint în special. Implementarea se poate face foarte uşor cu ajutorul a trei pachete care conţin anumite funcţii ale KasperskyOS.

KasperskyOS poate fi folosit ca bază pentru a construi dispozitive ca routere de reţea, camere IP sau sisteme de control IoT. Se adresează nevoilor industriei telecom, aplicaţiilor din infrastructura critică şi dezvoltării domeniului Internet of Things.

Kaspersky Secure Hypervisor permite lansarea aplicaţiilor sub un control strict asupra modului în care comunică una cu alta. Se pliază pe nevoile domeniilor telecom şi transporturi şi poate fi, de asemenea, folosit şi în alte scopuri care ţin de securitate, inclusiv pentru funcţionarea corespunzătoare a dispozitivelor de lucru.

Kaspersky Security System consolidează securitatea sistemelor convenţionale de operare, ca şi a altor OS integrate, cu cheltuieli minime de dezvoltare.

Disponibilitate

Rezultat al unui proiect la care au lucrat cei mai buni specialişti Kaspersky Lab vreme de 15 ani, KasperskyOS este acum disponibil pentru companiile producătoare, integratorii de sisteme şi dezvoltatorii de software din toată lumea. Există implementări ale sistemului de operare concepute special pentru industria telecom şi de transporturi, ca şi pentru infrastructura critică.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult