Transferi pozele de pe iPhone pe iMac cu această aplicație? Poti pierde spațiu de stocare din cauza unui bug software

29.04.2020
Transferi pozele de pe iPhone pe iMac cu această aplicație? Poti pierde spațiu de stocare din cauza unui bug software

Aplicația Image Capture furnizată de Apple pentru platforma macOS este o soluție la îndemână pentru transferul rapid al pozelor și clipurilor video de pe dispozitive iPhone și iPad, spre PC-urile cu sistem macOS. Numai că, fără știrea utilizatorilor, Apple umflă în mod nejustificat spațiu ocupat pe hard disk de pozele transferate, dacă alegi să le convertești din formatul proprietar .heic în cel .jpg, universal suportat cu toate dispozitivele aflate în circulație.

Oficial este vorba de un nefericit bug software, manifestat prin adăugarea inexplicabilă și complet nejustificată a 1.5MB de informație nulă (simple zerouri în cod binar) în terminația fiecărei poze convertită la formatul .jpg. Neoficial, am putea specula că Apple încearcă să pună într-o lumină mai favorabilă propriul format .heic, aranjând ca formatul .jpg să pară mai ineficient și indezirabil de folosit de cât este de fapt.

Concret, bug-ul se manifestă atunci când utilizatorii debifează opțiunea „Păstrați originalele” din setările Image Capture, care transformă fișierele HEIC în JPG atunci când sunt copiate pe Mac, aplicația adăugând în mod inexplicabil ceea ce poate fi caracterizat drept „gunoi” la fiecare fișier nou creat.

Spre exemplu, la o colecție de 100 poze pierderea cumulată se ridică la 1.5GB spațiu de stocare, ceea ce poate fi usturător, spre exemplu, pe un laptop echipat cu SSD de 128GB.

Dezvoltatorii NeoFinder spun că au descoperit eroarea în mod complet întâmplător, atunci când lucrau la îmbunătățirea capabilităților Metadata ale NeoFinder folosind un editor hex, și au oferit un exemplu de imagine cum arată sfârșitul fișierelor JPG individuale în hex, post-transfer.

Remarcabil este că eroarea apare numai la transferul fotografiilor de pe dispozitivele iPhone / iPad, nu și la importarea pozelor de pe camerele digitale folosind Image Capture.

În timp ce Apple a fost notificat de eroare, utilizatorii care vor să scape de „bagajul” nedorit pot încerca să folosească o nouă versiune beta a utilitarului Graphic Converter, care include o opțiune pentru a elimina datele nedorite din fișierele JPEG .

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult