Magazinul de aplicații Cydia cheamă Apple în judecată. Dorește „deschiderea” iOS

29.05.2022
Magazinul de aplicații Cydia cheamă Apple în judecată. Dorește „deschiderea” iOS

Chiar dacă în procesul cu Epic Games, Apple a reușit să păstreze sistemul de operare iOS închis, este posibil ca un nou proces, care va fi judecat de aceeași Yvonne Gonzalez Rogers, să oblige în sfârșit compania să permită aplicații din alte surse. Noul proces a fost intentat de SaurikIT LLC, compania din spatele magazinului de aplicații neoficial pentru iOS, Cydia, care era accesibil în urma jailbreak-ului.

Cydia era sursa cea mai cunoscută de aplicații neoficiale pentru iOS

Creatorul Cydia, Jay Freeman (cunoscut drept Saurik în mediul online), încearcă să cheme Apple în judecată încă din 2020, însă până acum formularea plângerii nu a fost satisfăcătoare pentru judecători. Cea mai nouă tentativă pare însă să fie satisfăcătoare pentru judecătoarea Gonzales Rogers. Practic, SaurikIT LCC spune că Apple a lucrat activ pentru ca sistemul de operare iOS să nu mai fie compatibil cu Cydia. Compania acuză Apple că a lansat mai multe actualizări software special pentru a bloca magazinul său alternativ între 2018 și 2021.

Astfel, Cydia cere daune materiale din partea Apple, întrucât din 2018 a încetat să mai proceseze plăți pe magazinul său alternativ de aplicații, în urma blocajelor Apple. Scopul acestui proces este însă speranța că va fi obținut un ordin judecătoresc prin care compania Apple ar putea fi obligată să deschidă atât magazinul de aplicații App Store către metode alternative de plată, care să nu mai oblige dezvoltatorii de software să plătească comisionul de 30% din fiecare vânzare către Apple, dar și sistemul de operare iOS, care să poată permite instalarea de magazine alternative, sau de aplicații din alte surse decât App Store.

Totodată, se pare că există în SUA un proiect de lege numit Open App Markets Act, care ar putea obliga toate companiile să permită instalarea de aplicații din surse neverificate și să oprească monopolul asupra sistemelor de procesare de plată.

sursa: Endaget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult