Microsoft, amendată de Uniunea Europeană cu 561 milioane euro

06.03.2013
Microsoft, amendată de Uniunea Europeană cu 561 milioane euro

Conflictul dintre compania Microsoft şi Uniunea Europeană este deja unul vechi, acesta începând acum zece ani cu cererile autorităţilor europene de eliminare a aplicaţiei Windows Media Player din cadrul sistemului de operare Windows, care s-a soldat cu lansarea versiunilor N, şi o mai bună deschidere către interoperabilitatea aplicaţiilor şi protocoalelor cu platformele desktop şi server Windows.

Cel de-al treilea motiv major de dispută a fost includerea browser-ului Internet Explorer în cadrul sistemului de operare Windows şi abuzarea poziţiei dominante pe care compania o are pe piaţa sistemelor de operare. Pentru a evita un alt conflict deschis cu autorităţile europene, Microsoft a acceptat includerea în cadrul sistemelor sale de operare a unui ecran care să ofere posibilitatea alegerii unui browser alternativ, acest angajament intrând în vigoare în 2009, cu aplicabilitate din 2010, şi având un caracter obligatoriu până în 2014.

Din cauza unor probleme de natură software apărute odată cu actualizarea Service Pack 1 pentru Windows 7, această opţiune pentru alegerea unui browser nu a fost însă afişată în intervalul mai 2011 – iulie 2012, Uniunea Europeană estimând numărul utilizatorilor afectaţi la circa 15 milioane. Această eroare a fost corectată, însă încălcarea unui angajament de o asemenea anvergură a determinat Uniunea Europeană să amendeze compania Microsoft cu suma de 561 de milioane.

Cumulate cu amenzile primite în 2004, 2006 şi 2008, procesul antitrust dintre cele două entităţi s-a soldat până acum cu amenzi care se ridică la un total de 2,16 miliarde de euro. Cea mai mare dintre acestea este cea acordată în 2008, când întârzierea în aplicarea altor angajamente asumate în 2004 au determinat Uniunea Europeană să acorde cea mai mare amendă din istoria sa, în valoare de 860 de milioane de euro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News