Microsoft anunță remedierea unui vechi bug Windows care afecta configurațiile multi-monitor

29.04.2021
Microsoft anunță remedierea unui vechi bug Windows care afecta configurațiile multi-monitor

Cei care folosesc PC-uri Windows în configurație cu mai mult de un monitor probabil că știu deja despre ce bug este vorba.

De fiecare dată când PC-ul intră în stand-by, aranjamentul și dimensiunile ferestrelor cu aplicații este complet dat peste cap, aruncând în haos orice activitate pe care o desfășurai anterior. Microsoft promite să rezolve definitiv problema care se manifestă îndeosebi la folosirea de monitoare conectate prin interfață DisplayPort sau Thunderbolt. Compania numește soluția găsită Rapid Hot Plug Detect (Rapid HPD).

Iată scenariul cel mai des întâlnit, PC-ul tău este conectat la un monitor extern, cu aplicații împrăștiate pe toate ecranele. Apoi, fie PC-ul intră automat în stand-by urmând setările de economisire a energiei, sau este oprit de utilizator folosind opțiunea stand-by sau hibernation. Când reveniți și computerul reia activitatea, Windows mută toate aplicațiile pe un singur monitor și schimbă dimensiunea ferestrelor la o dimensiune foarte mică (ex. 640×480), forțându-te să le rearanjezi manual.

bug Windows

Deocamdată, pentru a beneficia de remediul pregătit de Microsoft trebuie să te înrolezi în programul Windows Insider, respectiv să instalezi cea mai recentă versiune Windows 10 de testare (ex. Build 21287). În cele din urmă, acest bug Windows va fi corectat și în versiunea oficială de Windows 10, după ce inginerii Microsoft se vor asigura că remediul creat nu introduce alte probleme neprevăzute.

Relativ recent, Microsoft a anunțat și testarea unui posibil remediu pentru un bug Windows 10 care declanșează utilitarul pentru defragmentare la fiecare pornire/repornire a PC-ului. O actualizare Windows 10 a stricat funcția de programare a defragmentării dispozitivelor de stocare, utilitarul încercând să optimizeze SSD-urile la fie care pornire a PC-ului. Problema este că respectiva operațiune presupune operațiuni de scriere care vizează un număr foarte mare de celule NAND flash, repetarea acestei rutine fără un motiv întemeiat constituind uzură accelerată pentru unele dispozitive SSD mai puțin calitative. Problema a fost între timp rezolvată.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult