Microsoft Edge primeşte filtre avansate împotriva adware-ului, generatoare de criptomonede şi alte aplicaţii nedorite

28.02.2020
Microsoft Edge primeşte filtre avansate împotriva adware-ului, generatoare de criptomonede şi alte aplicaţii nedorite

Download-ul de fişiere devine mai sigur cu browserul Edge, Microsoft adăugând noi filtre pentru blocarea aplicaţiilor potenţial nedorite, care odată instalate bombardează utilizatorii cu reclame, încetinesc PC-ul folosind resursele de procesare pentru generarea de cpriptomonede, sau desfăşoară alte activităţi dăunătoare.

Funcţia este dezactivată implicit, dar poate fi activată din meniul Settings – Privacy and services pentru a beneficia de securitate sporită. Dezavantajul este că în anumite situaţii, ar putea fi blocată şi descărcarea unor aplicaţii dorite de utilizator, cum ar fi clienţii pentru fişiere Torrent.

Odată bifată, noua funcţie va filtra downloawd-urile pe baza unui set de criterii stabilite de Microsoft. Spre exemplu dacă încercaţi să descărcaţi un fişier care a fost etichetat aplicaţie nedorită veţi vedea un banner care vă spune că acesta a fost blocat, împreună cu opţiunea de a şterge descărcarea. Dacă este vorba de un download pe care doreşti neapărat să îl păstrezi, poţi selecta opţiunea „keep anyway” pentru a ignora avertismentele primite.

Microsoft a împărţit pe şase categorii tipurile de software pe care le blochează:

  • Software de publicitate
  • Software pentru descărcarea de fişiere torrent
  • Software pentru generarea de criptomonede
  • Aplicaţii legitime care vin la pachet cu alt software potenţial nedorit
  • Software de marketing
  • Software pentru evitarea anumite sisteme de securitate (ex. Keygen-uri, crack-uri pentru folosirea frauduloasă a altor aplicaţii legitime)
  • Software cu o reputaţie slabă în industrie

„Încurajăm utilizatorii să descarce software din locaţii de încredere, cum ar fi site-ul autorului sau un magazin de aplicaţii reputabil şi să verifice reputaţia şi comentariile lăsate de alţi utilizatori înainte de a folosi butonul download”, precizează Microsoft într-o postare pe blog.

Blocarea descărcării aplicaţiilor nedorite folosind browserul Edge face parte dintr-un efort mai amplu al Microsoft pentru creşterea siguranţei la navigare web. Microsoft Edge oferă şi alte funcţii de securitate utile, cum ar fi blocarea monitorizării sesiunilor de navigare prin bifarea opţiunilor disponibile la secţiunea Tracking Prevention.

Cât despre sistemul de filtrare a download-urilor, acesta este prezent de ceva timp şi în browserul Chrome, închizând una din principalele portiţe de infectare a PC-urilor slab protejate.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult