Microsoft Edge reintroduce blocarea redării automate a clipurilor video cu sunet

09.04.2023
Microsoft Edge reintroduce blocarea redării automate a clipurilor video cu sunet

Microsoft revine asupra unei decizii luate în favoarea furnizorilor de publicitate, reintroducând setarea care permite blocarea automată a clipurilor video setate să ruleze automat la încărcarea paginii web. În formula actuală, Microsoft Edge permite doar acceptarea sau cel mult limitarea funcției autoplay. Spre exemplu, clipurile video pot rula automat dacă poziționezi cursorul deasupra lor.

Deși a fost restricționat, suportul autoplay a fost în continuare abuzat folosind „portițele” lăsate la sugestia companiilor de publicitate, pentru a facilita utilizarea echitabilă a acestei funcții. Mai întâi cu versiunea Edge Canary, Microsoft reintroduce blocarea automată a funcției autoplay pentru toate clipurile video inserate în paginile web, adresând problema site-urilor care folosesc clipuri și reclame cu sunet care sunt declanșate la simpla derulare a paginii.

”Am auzit solicitările voastre pentru blocarea strictă a redării automate media și suntem încântați să vă spunem că modificarea a fost făcută! Edge Canary are acum o nouă setare de redare automată, Blocare, caare vă permite să opriți redarea automată a tuturor conținutului media de pe un site.” precizează Microsoft pe pagina sa, Edge Insider.

Introdusă ca o alternativă mai strictă la opțiunea Limit, noua setare pentru blocarea funcției autoplay se aplică per-site, însă nu vine bifată în mod implicit.

Până la debutul oficial, setarea poate fi accesată chiar din bara de adrese tastând edge://settings/content/mediaAutoplay, respectiv Block din meniul afișat. Alternativ, poți găsi opțiunea și la secțiunea Cookies and Site Permissions din meniul Settings, alegând din listă site-ul pentru care vrei să oprești funcția autoplay.

Interesant este că filtrul este implementat deja în browserul Chrome sub denumirea unified autoplay, promițând utilizatorilor o experienţă mai plăcută, fără zgomote nedorite şi cu mai mult control asupra conţinutului ce poate fi redat în browser.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult