Microsoft în trimestrul patru fiscal din 2014: venituri în creştere, profituri în scădere uşoară

Microsoft în trimestrul patru fiscal din 2014: venituri în creştere, profituri în scădere uşoară

Microsoft a anunţat ieri seară rezultatele financiare pentru cel de-al patrulea trimestru fiscal din 2014, perioadă corespunzătoare celui de-al doilea trimestru calendaristic al acestui an. Conform datelor oferite, veniturile companiei au fost în creştere, însă profitul a scăzut uşor din cauza încorporării problematicei foste divizii Devices & Services din cadrul Nokia.

În cursul celor trei luni din ultimul trimestru fiscal Microsoft din 2014, compania a obţinut venituri de 23,38 miliarde de dolari, în creştere cu 17 procente de la cele 19,9 miliarde obţinute în aceeaşi perioadă a anului trecut şi mai mult decât s-ar fi aşteptat analiştii. Profiturile s-au diminuat cu 0,37 miliarde, în scădere de la cele 4,97 miliarde obţinute acum un an. În aceste cifre se reflecta şi impactul încorporării diviziei Devices & Services de la Nokia, aceasta aducând venituri de aproape 2 miliarde de dolari, dar înregistrând şi pierderi operaţionale de 697 de milioane de dolari.

Creşterea veniturilor a fost provocată în special de serviciile cloud, adică platforma de cloud computing Azure şi serviciile Office 365 pentru piaţa business. Veniturile acestora au crescut cu 147 de procente şi au ajuns la 4,4 miliarde de dolari, reorientarea companiei către furnizarea de servicii cloud începând să aducă roadele scontate. Soluţiile server au cunoscut o creştere de circa 6,5 procente, în timp ce veniturile din licenţierile de volum Windows au crescut cu 11 procente. Uşoara revenire a pieţei PC, cauzată în principal de abandonarea sistemului de operare Windows XP, a adus o creştere uşoară de 3 procente a vânzărilor de licenţe în regim OEM.

Privit în ansamblu, divizia Devices & Consumer s-a bucurat de o creştere de 42 de procente, însă nu toate aspectele sunt pozitive. Pe de o parte, numărul clienţilor Office 365 a crescut într-un an cu un milion, ajungând acum la 5,6 milioane, veniturile din motorul de căutare Bing au crescut cu 40 de procente, iar vânzările consolelor Xbox au crescut cu 14 procente. Pe de altă parte însă, vânzările de terminale Lumia au atins doar cifra de 5,8 milioane unităţi, o scădere de 21 de procente de la an la an, iar tabletele Surface au adus venituri de numai 409 milioane de dolari, şi ele în scădere de la cele 500 milioane de dolari obţinute în trimestrul anterior.

Trebuie menţionat faptul că vânzările de terminale Lumia sunt contorizate pentru doar două luni şi o săptămână din cele trei luni ale trimestrului, adică perioada în care Nokia Devices & Services a făcut parte efectiv din structura Microsoft. Noua tabletă Surface Pro 3 nu a avut încă un impact asupra acestor rezultate deoarece a intrat pe piaţă la finele lunii iunie, însă Microsoft afirmă că vânzările sunt mai bune decât cele ale generaţiilor anterioare. Din păcate, cu această ocazie, Microsoft a confirmat indirect anularea tabletei Surface Mini deoarece a afirmat că nu va lansa tablete cu alte dimensiuni.

La nivelul întregului an fiscal 2014, Microsoft a obţinut venituri de 86,63 miliarde de dolari şi un profit de 27,76 miliarde de dolari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News