Microsoft lansează Project AirSim, primul simulator de drone pentru antrenarea sistemelor AI

18.07.2022
Microsoft lansează Project AirSim, primul simulator de drone pentru antrenarea sistemelor AI

Spre deosebire de Microsoft Flight Simulator, Project AirSim funcționează ca o lume virtuală pentru sisteme AI, în care software-ul dezvoltat pentru pilotarea dronelor autonome se poate antrena în mii de zboruri simulate.

Companiile doresc să folosească drone autonome vor putea de acum să antreneze software-ul acestora cu mult înainte de a le trimite în locația respectivă, anticipând orice obstacole și situații potențial riscante. Spre exemplu, în cazul dronelor folosite pentru livrări, software-ul acestora va putea fi antrenat pentru evitarea cablurilor de înaltă tensiune și anticiparea curenților de aer care se produc în preajma clădirilor înalte.

Potrivit Microsoft, precizia și adaptabilitatea sistemelor de zbor autonom poate fi îmbunătățită pe repede-înainte, simulând milioane de zboruri pe secundă în care sunt analizate tot felul de situații potrivnice. Recreând aparatul de zbor în mediul virtual, dezvoltatorii pot afla cum se va comporta vehiculul respectiv în lumea reală. Spre exemplu, simulând efectul ploii sau a vântului puternic asupra stabilității aparatului, sau a autonomiei oferită de acumulator.

În cele din urmă, Microsoft ar putea folosi platforma AirSim și pentru antrenarea vehiculelor de tip Air Taxi, simulând rutele de zbor înainte de a da undă verde curselor de pasageri sau pentru livrare colete.

Proiectul AirSim rulează pe platforma de cloud computing a Microsoft Azure și are deja un prim client, compania americană Airtonomy apelând la serviciile Microsoft pentru antrenarea dronelor folosite la inspectarea de turbine eoliene și infrastructura rețelei de înaltă tensiune. Spre exemplu, dacă pentru verificarea unei singure turbine eoliene era nevoie de un echipaj de trei oameni, lucrând aproape întreaga zi pentru escaladarea echipamentului de 80 metri înălțime, aceeași sarcină poate fi îndeplinită acum de un singur angajat cu minimă pregătire. Practic, acesta nu trebuie decât să pornească drona pre-antrenată în simulator și să aștepte derularea rutinelor incluse în programul de zbor.

Deși, Microsoft vorbește exclusiv despre folosirea în aplicații civile, este de așteptat că AirSim (sau altă platformă similară) să-și găsească rapid utilitatea și în scop militar, la antrenarea de drone pentru misiuni complexe în spatele liniilor inamice.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult