Microsoft oprește suportul pentru Windows 7 și Windows 8.1, chiar de săptămâna viitoare

07.01.2023
Microsoft oprește suportul pentru Windows 7 și Windows 8.1, chiar de săptămâna viitoare

Utilizatorii de Windows 7 sau Windows 8.1 încă au la dispoziție upgrade-ul gratuit la Windows 10, dacă PC-ul folosit este compatibil.

Începând cu data de 10 ianuarie 2023, Microsoft va retrage în mod oficial suportul acordat versiunilor Windows 7 și Windows 8.1, însemnând că PC-urile încă echipate cu aceste versiuni de OS nu vor mai primi actualizări esențiale de securitate, rămânând complet vulnerabile la orice vulnerabilități descoperite după această dată.

Suplimentar, mai multe aplicații și servicii foarte populare vor rămâne fără suport pentru versiunile Windows abandonate de Microsoft. Astfel, Google a anunțat încă din luna octombrie 2022 că versiunea Chrome 109 va fi ultima lansată și în ediție pentru Windows 7 și 8.1. La fel se întâmplă și cu browserul Edge, care nu va primi noi actualizări pe partea de funcționalitate sau securitate.

Vestea bună este că utilizatorii celor două versiuni de OS nu sunt abandonați de Microsoft, PC-urile echipate cu chei de licență valide fiind eligibile pentru upgrade gratuit la Windows 10, dacă pot trece de „proba” testelor de compatibilitate.

Potrivit listei oficiale cu cerințe de sistem, PC-urile eligibile pentru instalarea Windows 10 trebuie să dispună de cel puțin 1 GB memorie RAM, 16 GB stocare internă, procesor la 1 GHz și măcar drivere compatibile DirectX 9 pentru placa video (dedicată sau integrată). În practică, dacă încă ești „mândrul” proprietar al unui PC atât de vechi, experiența de utilizator Windows 10 va fi una cel puțin frustrantă, cu atât mai mult dacă plănuiești să instalezi și alte aplicații decât cele care vin preinstalate cu sistemul de operare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult