Microsoft pregăteşte sistemele Windows 7 şi 8.1 pentru upgrade gratuit la Windows 10

06.04.2015
Microsoft pregăteşte sistemele Windows 7 şi 8.1 pentru upgrade gratuit la Windows 10

Conţinută într-o actualizare de sistem recomandată, dar opţională, funcţia Download Windows 10 va oferi utilizatorilor de PC-uri cu sistem Windows 7 şi Windows 8.1 posibilitatea să instaleze gratuit Windows 10, ca şi cum ar fi un update obişnuit de sistem.

Pregătind terenul pentru o promovare agresivă a noului sistem de operare, Microsoft livrează prin serviciul Windows Update actualizarea KB3035583, descrisă ca ˝aducând capabilităţi suplimentare funcţiei de notificări Windows Update˝. Mai multe detalii au fost obţinute analizând fişierele instalate. Spre exemplu, componenta GWXUXWorker.exe conţine o funcţie numită „Download Windows 10„, iar fişierul config.xml pare să conţină adresa URL de unde ar urma să fie descărcat kit-ul pentru instalare.

Dar până la butonul de download, sistemul de notificare introdus cu actualizarea KB3035583 va trece prin câteva etape intermediare. În faza ˝None˝ dinaintea anunţului oficial, funcţia de notificare este complet inactivă. În faza „AnticipationUX” vor fi afişate mesaje de notificare în System Tray, respectiv bannere cu reclame în Homescreen, semnalând utilizatorilor aproprierea datei de lansare. Mai târziu, în faza „Reservation” va fi adăugată şi o pagină de rezervare, alte mesaje urmând să fie afişate când sunt atinse etapele RTM (Release to Manufacturing) şi GA (General Availability).

Fişierele instalate de actualizarea KB3035583

Justificată prin faptul că Windows 10 va fi gratuit doar în primul an, promovarea agresivă a sistemului de operare prin mesaje promoţionale livrate direct pe PC-urile utilizatorilor ar putea avea un impact important pentru răspândirea rapidă a noii versiuni Windows. Rămâne de văzut cât de bine a fost gândit acest sistem de notificări, încât să nu devină sâcâitor pentru utilizatorii care poate au instalat respectiva actualizare din neatenţie. Desigur, există şi posibilitatea ca actualizarea KB3035583 să fie în cele din urmă marcată ca ˝importantă˝, aducând mesajele promoţionale despre Windows 10 pe toate PC-urile cu sistem de operare Windows 7 şi Windows 8.1.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult