Microsoft, primele pierderi după 26 de ani

20.07.2012
Microsoft, primele pierderi după 26 de ani

Compania Microsoft a fost listată la bursă în 1986 şi, timp de 26 de ani, nu a înregistrat niciodată vreo pierdere. Acest lanţ al performanţelor a fost întrerupt în trimestrul patru fiscal, compania anunţând pierderi de 492 de milioane de dolari. Scăderea drastică de profit nu înseamnă chiar ceea ce s-ar putea crede, deşi unele divizii ale companiei nu o mai duc chiar atât de bine.

Veniturile în trimestrul care s-a încheiat pe 30 iunie s-au ridicat la suma de 18.06 miliarde de dolari, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profiturile însă au trecut de la consistenta sumă de 5,9 miliarde de dolari, obţinută în trimestrul patru fiscal al anului precedent, la o pierdere de 492 de milioane de dolari.

Principalele cauze ale acestei scăderi bruşte de performanţă se datorează neluării în calcul a veniturilor de 540 de milioane de dolari obţinute din contractele cu integratorii Windows 8, compania dorind să înregistreze aceste sume în trimestrul următor, odată cu lansarea produsului, dar mai ales recalculării valorii unei achiziţii mai vechi.

În 2007, Microsoft a achiziţionat compania aQuantive contra sumei de 6 miliarde de dolari, cea mai mare achiziţie a firmei la acea dată. Încorporată în cadrul diviziei Advertiser and Publisher Solutions, achiziţia a fost una extrem de slabă iar Microsoft a înregistrat în sfârşit recalcularea valorii acestei achiziţii, fapt care a şters dintr-o mişcare 6,2 miliarde de dolari.

Microsoft Business Division a cunoscut o creştere de 6 procente, Office 2010, Sharepoint, Exchange şi Lync aducând companiei o stivă frumoasă de bani de 6,29 miliarde de dolari, în creştere cu 6 procente faţă de anul trecut. Divizia Server and Tools a dus şi ea 5,09 miliarde de dolari, în timp ce Online Services Division şi Entertainment and Services Division au înregistrat venituri în creştere dar şi pierderi de 479, respectiv 263 milioane.

În final, divizia Windows and Windows Live a fost singura care a înregistrat diminuări ale veniturilor comparativ cu anul trecut, acestea scăzând cu un procent, conformându-se astfel stagnării de pe piaţa PC. Compania aşteaptă însă o revenire pe creştere în următoarele şase luni, odată cu lansarea Windows 8 şi Microsoft Surface.

sediul Microsoft

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News