Microsoft se răzgândeşte: Windows 7 primeşte suport DirectX 11.1

21.11.2012
Microsoft se răzgândeşte: Windows 7 primeşte suport DirectX 11.1

După ce au anunţat că vor asigura accesul la noua platformă DirectX 11.1 în mod exclusiv pentru utilizatorii Windows 8, oficialii Microsoft par să fi revenit la gânduri mai bune şi promit că măcar o parte din facilităţile noului API DirectX vor fi disponibile pentru utilizatorii Windows 7. Drept dovadă, avem şi un download pentru Windows 7 ce oferă suport preliminar Direct X 11.1.

Microsoft se răzgândeşte: Windows 7 primeşte suport DirectX 11.1

Gurile rele spun că Microsoft si-ar fi schimbat atitudinea din cauza temerilor că dezvoltatorii de jocuri PC ar putea să ignore pur şi simplu noua versiune DirectX 11.1. Privind progresul nu tocmai grozav al vânzărilor şi atitudinea rezervată afişată de utilizatori şi industrie faţă de Windows 8, este clar pentru toată lumea că orice jocuri create pentru o platformă DirectX 11.1 exclusiv Windows 8 ar avea parte de audienţă modestă timp de multă vreme. Din perspectiva dezvoltatorilor software nu s-ar justifica efortul şi costurile asociate creării de jocuri DirectX 11.1, dacă doar un procent infim de utilizatori se vor putea bucura de efectele vizuale ce sunt vizibile doar cu ajutorul noilor tehnologii.

Prin vocea lui Chuck Walbourn, inginer software senior în cadrul companiei, Microsoft precizează că „porţiuni” din API-ul DirectX 11.1 vor fi puse şi la dispoziţia milioanelor de utilizatori ai sistemelor Windows 7 SP1 şi Windows Server 2008 R2 SP1. Printre componentele DirectX 11.1 menţionate se numără Direct3D 11.1, actualizări pentru tehnologiile Direct2D, DirectWrite şi DXGI 1.1, componenta H.264 Video Decoder, respectiv o variantă revizuită a Windows Imaging Component (WIC).

Utilizatorii sistemului Windows 7 SP1 au deja la dispoziţie pentru download o versiune preliminară a pachetului de upgrade la DirectX 11.1, ce include actualizări pentru componentele DirectX menţionate mai sus, dar păstrează neatinsă compatibilitatea cu driverele Windows 7 existente, bazate pe modelul WDDM 1.1 (Windows 8 foloseşte drivere WDDM 1.2).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult