Microsoft dezvoltă un Voice Launcher pentru Windows 10

31.12.2020
Microsoft dezvoltă un Voice Launcher pentru Windows 10

Windows 10 va putea fi controlat și prin comandă vocală, Microsoft dezvoltând un Voice Launcher care permite inclusiv interacțiunea cu fișiere și aplicații. Funcționalitatea este deja la stadiul de testare și ar trebui să fie disponibilă pentru toți utilizatorii Windows 10 în actualizarea din octombrie 2021.

Utilizatorii Windows 10 vor avea la dispoziție un nou instrument pentru navigarea interfeței, inițierea de căutări sau comenzi în File Explorer, pornirea aplicațiilor și interacțiunea cu acestea.

Chiar dacă cea mai simplă modalitate de a controla un desktop Windows rămâne cu mouse-ul și tastatura, Microsoft a depus mari eforturi pentru aducerea Windows în era ecranelor touch. Chiar dacă nu perfect, acum putem folosi o tabletă cu Windows 10 fără ducem prea mult lipsa instrumentelor sus menționate. Următorul pas, controlul vocal, se bazează pe o tehnologie emergentă – recunoașterea vocală asistată de inteligență artificială.

Ce oferă noul Voice Launcher Windows 10

Mai mult decât o interfață pentru comenzi vocale, noul Voice Launcher se bazează pe algoritmi sofisticați pentru a interpreta nu doar cuvintele cheie, ci și sensul acestora într-un context dat.

Funcția va apărea automat oriunde există un câmp text bazat pe Windows Search API. Totodată, funcționalitatea poate fi declanșată și prin comanda rapidă Win + H.

Dacă este activat într-un document text, Voice Launcher vine cu o caracteristică utilă numită punctuație automată, permițând aranjarea automată a cuvintelor dictate în fraze și propoziții.

Lansatorul vocal va accepta mai multe limbi pentru diferite regiuni, inclusiv engleză, franceză, portugheză, spaniolă, germană, italiană, japoneză și chineză.

Ca și în cazul altor dispozitive bazate pe voce, Microsoft va colecta (opțional) date despre utilizatori pentru a-și îmbunătăți algoritmii.

„Folosirea zilnică a tastării vocale ar putea face tehnologia online a Microsoft mai precisă pentru toți cei care vorbesc limba dvs. Dacă decideți să vă contribuiți la clipurile vocale, unele dintre aceste clipuri vor fi revizuite de angajații și furnizorii Microsoft ”, explică Microsoft. Vestea bună este că funcția nu este activată în mod implicit.

Între timp, rămâne de văzut dacă funcția de căutare vocală va fi adăugată sistemului Windows 10 anul viitor sau mai târziu. Dar dacă testele Microsoft vor avea succes, funcționalitatea ar putea fi disponibilă utilizatorilor Windows 10 începând cu revizia octombrie 2021.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult