Mouabad.p: vechile ameninţări malware de tip Dialer se întorc pe platforma Android

Mouabad.p: vechile ameninţări malware de tip Dialer se întorc pe platforma Android

Aplicaţiile malware care sună la numerele de telefon cu tarife piperate sunt un tip de ameninţare care a dispărut odată cu răspândirea conexiunilor broadband şi dispariţia modem-urilor dial-up, însă specialiştii Lookout au descoperit că acestea pot supravieţui foarte bine şi în epoca modernă, însă de data aceasta pe telefonul mobil.

Malware-ul pentru platformele mobile care trimite mesaje SMS către numere cu tarife speciale nu este o noutate pe platformele mobile, însă compania de securitate Lookout a descoperit un o nouă creaţie software pentru platforma Android care preia vechile metehne ale troienilor de tip Dialer şi iniţiază apeluri telefonice. Avantajul pentru infractorii informatici este evident, această metodă permiţând stoarcerea unor sume mult mai mari de bani dintr-o lovitură prin iniţierea unei convorbiri îndelungate.

Noul produs malware se numeşte Mouabad.p şi este membrul unei familii de ameninţări care a vizat până acum doar frauda clasică prin intermediul mesajelor SMS. Subversiunea nou descoperită include însă şi funcţii pentru iniţierea apelurilor telefonice, aplicaţia fiind suficient de inteligentă pentru a aştepta o perioadă îndelungată de inactivitate pentru a iniţiat un apel şi pentru a-l întrerupe în momentul în care utilizatorul deblochează ecranul.

Riscul propagării acestei ameninţări este foarte scăzut în acest moment, aceasta funcţionând doar pe platformele Android 3.1 sau mai vechi. Instalat pe ascuns împreună cu o aplicaţie infectată care pare inofensivă, Mouabad.p a fost descoperit până acum doar în China, iar dependenţa lui de un set redus de numere de telefon speciale la care acesta este programat să sune îi limitează eficienţa doar la această piaţă. Acesta include însă şi rutine pentru conectarea la un centru de comandă şi descărcarea unor noi numere de telefon, ceea ce l-ar putea face uşor de setat pentru alte pieţe.

Android nu este prima platformă software mobilă care a primit o astfel de nedorită atenţie, Symbian şi Windows Mobile având şi ele parte de câteva astfel de produse în cursul deceniului trecut.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News