Mozilla a lansat Firefox 36: suport oficial HTTP/2 şi sincronizare multi-platformă mai bună

Mozilla a lansat Firefox 36: suport oficial HTTP/2 şi sincronizare multi-platformă mai bună

Urmându-şi tradiţionalul ciclu de dezvoltare de şase săptămâni, popularul browser Mozilla Firefox a ajuns la versiunea cu numărul 36. Cu o singură excepţie notabilă, noua versiune a browser-ului nu aduce schimbări prea mari de interfaţă sau funcţionalitate, însă activează în mod implicit suportul HTTP/2 şi întăreşte securitatea.  

Cea mai notabilă noutate tehnologică este implementarea oficială a compatibilităţii cu recent anunţatul HTTP/2. Deoarece despre acest nou protocol am discutat deja pe larg, ne vom rezuma acum să comentăm doar implementarea Mozilla.

Browser-ul Firefox a devenit compatibil cu HTTP/2 încă de la versiunea cu numărul 34, însă această opţiune trebuia activată manual. Deoarece Google Chrome 40 va primi o actualizare pentru HTTP/2 în cursul săptămânilor următoare iar Internet Explorer 11 este compatibil cu acest nou protocol doar pe platforma de test Windows 10, Mozilla Firefox 36 este primul browser popular care este compatibil în mod oficial cu HTTP/2. Versiunea actuală este bazată pe specificaţiile HTTP/2 Draft 14 şi 15, versiunea finală Draft 16 urmând să fie implementată începând cu Firefox 37, după care va urma înlăturarea treptată a specificaţiilor intermediare vechi.

Securitatea browser-ului a fost întărită prin eliminarea cheilor digitale care folosesc criptarea RSA pe 1024 de biţi. Considerată acum nesigură, această criptare este înlocuită de cea pe 2048 de biţi, iar noul Firefox 36 nu mai acceptă vechile chei pe 1024 de biţi si le invalidează sau înlătură pe cele deja existente care nu au fost actualizate în timp util.

Din punct de vedere al funcţionalităţii, utilizatorii pot sincroniza acum paginile Web fixate în New Tab Page indiferent de platforma software folosită. De această facilitate va beneficia iminenta versiune 36 pentru Android, utilizatorii platformei Google urmând să beneficieze în plus de o interfaţă tabulară nouă optimizată pentru ecranele mari ale tabletelor.

Dincolo de aceste noutăţi demne de semnalat, Mozilla Firefox 36 repară o serie de probleme, cum ar fi de pildă de-autentificarea fără motiv de pe Facebook sau Google care se putea manifesta în anumite condiţii, îmbunătăţeşte compatibilitatea HTML5 şi rezolvă o serie de breşe de securitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News