Mozilla elimină reclamele din web browser-ul Firefox

07.12.2015
Mozilla elimină reclamele din web browser-ul Firefox

După ce în urmă cu puţin timp şi-a anunţat independenţa financiară faţă Google şi căutările realizate prin web browser-ul Firefox, Mozilla face încă un pas şi renunţă complet la aşa numitele Title Ads, deloc apreciate de utilizatori.

Anunţată cu mai multe luni înainte, funcţia Suggested Tiles presupunea afişarea de mesaje publicitare în tab-urile goale deschise de utilizatori. Aspru criticată, această modalitate de promovare a fost aplicată efectiv doar în luna septembrie. Puţin diferite de reclamele obişnuite folosite de website-uri, mesajele promoţionale livrate direct în interfaţa Firefox erau formulate ca şi sugestii pentru website-uri de vizitat, personalizate pe baza istoricului de navigare al utilizatorului.

Mozilla elimină reclamele din web browser-ul Firefox

Nemulţumirile utilizatorilor nu sunt însă legate în mod direct de faptul că Mozilla face profit de pe urma utilizatorilor Firefox, ci modul în care aceste Suggested Tiles sunt alese pe baza informaţiilor colectate de la utilizatori. Chiar dacă oficialii Mozilla au dat asigurări că sistemul folosit este unul sigur, existenţa unei funcţii care permite monitorizarea obiceiurilor la navigare şi trimiterea de informaţii despre utilizatori către servere aflate la distanţă aruncă îndoială asupra devotamentului exprimat de Mozilla faţă de protejarea securităţii şi intimităţii utilizatorilor.

Punând capăt speculaţiilor, Mozilla a decis retragerea completă a funcţiei Title Ads. Totuşi, măsura nu duce la eliminarea completă a sugestiilor pentru pagini de vizitat. Utilizatorii care instalează Firefox pentru prima dată vor vedea în continuare o listă iniţială de tiles-uri cu pagini de vizitat selecţionate de Mozilla. Însă mai departe, Tiles-urile afişate vor reprezenta numai website-uri recent vizitate de utilizator.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult