Mozilla Firefox permite acum salvarea paginilor web în format PDF

15.12.2022
Mozilla Firefox permite acum salvarea paginilor web în format PDF

Rămas cu doar 3.04% cotă de piață, Mozilla Firefox încercă să recupereze o parte din fanii pierduți bun anunțând dotări „extravagante”, cum ar fi suport continuat pentru extensii Chrome V2 pe care Google încearcă să le elimine și salvarea de copii după paginile web vizitate, împachetate ca și documente PDF. Ce-i drept, această funcționalitate putea fi obținută deja apelând la soluții furnizate de terți, cum ar fi emulatoare de imprimantă care convertesc sarcina primită în document PDF.

Firefox este unul dintre puținele browsere încă relevante care nu se bazează pe motorul de randare Chromium. Identificat cu Google Chrome și Microsoft Edge, motorul chromium este oferit de Google în mod gratuit, apărând ca o soluție la îndemână pentru orice dezvoltator interesat să promoveze propriul web browser cu minim de cheltuială. Spre exemplu, rivalul Opera folosește motorul Chromium încă din anul 2013. În schimb, Mozilla Firefox apare ca o rară excepție, motorul de randare Quantum părând chiar mai sigur decât Chromium, cu mult mai puține vulnerabilități de securitate cunoscute. Desigur, am putea spune că nicio grupare de hackeri respectabilă nu pierde vremea căutând vulnerabilități într-un web browser cu 3% cotă de piață. Venind tot ca un atu, Firefox are distincția de a nu veni preîncărcat pe niciun sistem de operare. Aceasta înseamnă că a reușit să ajungă la „succesul” actual fără niciun ajutor suplimentar.

În orice caz, de acum poți folosi versiunea Firefox 108 pentru a salva orice pagină web direct ca și fișier PDF, gata de arhivat sau trimis ca atașament la vreun email. Potrivit Mozilla, opțiunea vine ca o alternativă mai puternică la simpla creare a unui bookmark, asigurând că pagina astfel salvată nu dispare sau nu este modificată ulterior. Vestea bună este că tehnologia PDF este suficient de versatilă încât să permită și includerea link-urilor din pagini, care vor rămâne viabile atât timp cât site-ul respectiv nu este închis.

Salvarea paginilor web din Firefox ca și PDF-uri este foarte ușoară. Trebuie doar să deschizi pagina pe care vrei să o salvezi și să accesezi meniul cu trei puncte din bara de instrumente, unde alegi opțiunea share și bifezi PDF.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult