Mozilla oprește suportul FTP în browserul Firefox, cu riscul de strica funcționarea anumitor site-uri și extensii

15.04.2021
Mozilla oprește suportul FTP în browserul Firefox, cu riscul de strica funcționarea anumitor site-uri și extensii

La fel protocoalele de conectare TCP/IP, IRC sau HTTP (versiunea fără criptare), FTP (file transfer protocol) este una tehnologiile arhaice care au contribuit la crearea internetului de astăzi. Numai că după zeci de ani acestea au devenit nu doar inutile, fiind înlocuite cu alternative moderne, ci și un pericol pentru securitatea dispozitivelor care încă le suportă.

În era soluțiilor de stocare cloud, protocolul FTP mai este doar rareori folosit de unele site-uri create cu mulți ani în urmă. Atât de puțin încât Mozilla a decis că este timpul să îl retragă din browserul Firefox, chiar cu riscul de a strica funcționarea anumitor site-uri sau extensii care încă îl folosesc.

firefox ftp

Protocolul FTP a fost conceput strict pentru a facilita transferul de fișiere de la un computer la altul printr-o rețea, locală sau internet. Este una dintre acele părți ale Internetului care a precedat Web-ul și nu a fost concepută pentru nevoile și pericolele actuale. Spre deosebire de soluțiile cloud moderne, protocolul FTP nu suportă funcții mai avansate precum sincronizarea automată a fișierelor între dispozitive, optimizarea vitezelor de download prin selectarea automată a unui server mai rapid, pre-vizualizarea fișierelor, etc.

Decizia anunțată pentru versiunea Firefox 88 vine la un an după ce Google a luat o măsură similară pentru browserul Chrome. Totuși, utilizatorii care încă au nevoie de protocolul FTP îl mai pot activa manual, însă și această opțiune va dispărea începând cu versiunea Firefox 90.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult