Nici sistemele OS X nu sunt imune la ameninţările cu ransomware

02.12.2015
Nici sistemele OS X nu sunt imune la ameninţările cu ransomware

Descoperit de specialiştii companiei Symantec, un malware concept denumit Mabouia confirmă faptul că şi sistemele OS X sunt vulnerabile la ameninţări de tip ransomware, risc la care până acum erau expuse doar sistemele Windows. Ajuns pe mâini greşite, noul malware ar putea fi folosit pentru dezvoltarea unui crypto ransomware funcţional pentru dispozitivele cu sistem de operare OS X, conform cercetătorilor Symantec.

Nici sistemele OS X nu sunt imune la ameninţările cu ransomware

Atacurile de tip ransomware blochează accesul la computerul infectat prin criptarea fişierelor şi solicită utilizatorului să plătească diferite sume de bani pentru a obţine controlul asupra echipamentului.

Aflat momentan la stadiul de concept, malware-ul Mabouia a fost dezvoltat de cercetătorul brazilian Rafael Salema Marques cu obiectivul de a evidenţia faptul că sistemele OS X ale Apple, care au un nivel ridicat de securitate, nu sunt imune la ameninţări de tip ransomware. Cercetătorul a oferit Mabouia specialiştilor Symantec şi Apple pentru o analiză detaliată privind riscurile şi impactul pe care o ameninţare ransomware similară le-ar putea avea asupra sistemelor OS X. Mabouia a fost detectat ca fiind un OSX.Ransomcrypt de către soluţiile de securitate Symantec precum Symantec Endoint Protection, specialiştii Symantec confirmând faptul că ameninţarea este funcţională.

Mabouia este primul caz de cripto-ransomware bazat pe fişier pentru OS X, fiind un concept menit să demonstreze cât de ridicate sunt ameninţările la care ar putea fi expuse calculatoarele cu aceste sisteme de operare. Sistemele OS X sunt considerate ca fiind printre cele mai sigure, numărul ameninţărilor informatice create pentru acestea la nivel mondial până în prezent fiind redus.

Cu toate acestea, OS X a intrat deja în atenţia atacatorilor informatici care au dezvoltat, spre exemplu, ameninţări ransomware care să atace browserele acestor calculatoare. În 2013, cercetătorii Malwarebytes au descoperit o astfel de ameninţare care urmărea să infecteze, prin intermediul unui website, computerele care foloseau browserul Safari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult