Noua versiune Windows 10, disponibilă pentru download şi instalare

26.01.2015
Noua versiune Windows 10, disponibilă pentru download şi instalare

Prezentată oficial în urmă cu câteva zile, versiunea preliminară a viitorului sistem de operare Windows 10 este acum disponibilă pentru download şi instalare utilizatorilor înrolaţi în programul de testare Windows Insider. Noua ediţie Windows 10 aduce numeroase funcţii  prezentate de Microsoft la începutul acestei săptămâni, cum ar fi asistentul Cortana cu interacţiune prin comandă vocală şi integrare cu consolele Xbox One.

Totuşi, nu toate noutăţile prezentate la conferinţa Windows 10 preview sunt incluse în noul build, unele funcţii având încă nevoie de retuşuri înainte de a fi oferite spre testare publică. Însă principalul element de atracţie, noul Start Menu cu mod de afişare maximizat pe ecranul tabletelor şi PC-uri convertibile, este disponibil în formă aproape finală. O altă noutate este şi aplicaţia Settings, care înlocuieşte vechiul Control Panel cu o alternativă modernă, potrivită atât pentru interacţiune touch cât şi folosind interfaţa pentru desktop.

Windows 10, cu integrare Cortana

Pe lista noutăţilor mai intră şi suport pentru utilizarea dispozitivelor audio şi video cu tehnologie wireless, cum ar fi boxe cu conexiune Bluetooth şi televizoare compatibile cu protocolul Miracast. Noua aplicaţie Photos şi Maps oferă integrare OneDrive pentru backup automat al fotografiilor, iar magazinul Windows Store poate fi testat într-o versiune beta complet reinventată în ce priveşte modul de interacţionare şi aspectul interfeţei. Momentan, ambele versiuni Windows Store sunt incluse din motive de compatibilitate cu platforma actuală.

Windows 10 - noul meniu Settings

Aplicaţia Xbox aduce jocurile, mesajele şi activităţile desfăşurate prin contul Xbox Live pe ecranul PC-urilor şi tablete cu Windows 10. În cele din urmă interconectarea celor două platforme, Xbox One şi Windows 10, va aduce suport pentru sesiuni de jocuri cross-platform între PC-uri şi console, respectiv folosirea unui singur profil de joc pentru toate platformele, inclusiv Steam. Totuşi, funcţia de streaming de pe consolele Xbox One nu este implementată, cei care doresc să aducă jocurile de Xbox One pe PC-urile cu sistem Windows 10 având încă ceva timp de aşteptat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult