Nvidia a găsit o nouă utilitate pentru tehnologia deepfake – falsificarea contactului vizual

15.01.2023
Nvidia a găsit o nouă utilitate pentru tehnologia deepfake - falsificarea contactului vizual

Aspiranții la statutul de vedete pe YouTube, Twitch sau Discord, care nu pot vorbi coerent în fața camerei fără să citească de pe foaie sau monitor, primesc un ajutor nesperat din partea Nvidia.

Adăugată suitei Nvidia Broadcast 1.4, funcția Eye Contact te va transforma cu o simplă bifă în setările aplicației într-un influencer convingător, capabil să-și argumenteze ideile prin fraze oricât de lungi, fără a rupe contactul vizual cu urmăritorii. Iar pentru creatorii interesați să livreze cât mai mult conținut într-un timp scurt, simularea contactului vizual ar putea reduce nevoia de a memora discursul pregătit.

Potrivit descrierii oferite pe blogul Nvidia, noua funcție vine să ajute ”creatorii de conținut care doresc să se înregistreze citind de pe notițe sau foaia de scenariu” fără a fi nevoiți să se uite direct la cameră. Prezentată ca un ajutor pentru prezența scenică și nu ca o modalitate de a trișa, aceasta este probabil cea mai inofensivă utilitate a tehnologiei deepfake. Cât despre credibilitatea efectului obținut, aparent, iluzia poate fi întreținută atât timp cât mișcările corpului nu contrazic prea mult direcția privirii simulate. Spre exemplu, rotirea capului și aplecarea peste foaia cu notițe poate da rezultate imprevizibile, privirea ajungând să tresară sau să redea mișcări nenaturale. Alte probleme pot apărea în cazul purtării de ochelari, software-ul având unele probleme cu suprapunerea ochilor peste rama ochelarilor și reflexiile lentilelor.

Deocamdată, Nvidia oferă funcția Eye Contact la stadiul de testare beta, sugerând mai există destul loc pentru optimizare suplimentară. Cert este că și Apple oferă o funcție similară în aplicația FaceTime, numită “Attention Correction”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult