O echipă din România a ajuns în finala globală a Imagine Cup, o competiţie de inovaţie organizată de Microsoft

O echipă din România a ajuns în finala globală a Imagine Cup, o competiţie de inovaţie organizată de Microsoft
O echipă de studenţi ai Universităţii Politehnice din Bucureşti va participa la finala globală a Microsoft Imagine Cup, competiţie organizată de Microsoft la Seattle, SUA, între 26 şi 29 iulie.
 
În cadrul evenimentului, Microsoft premiază cele mai inovatoare şi originale proiecte de utilizare a tehnologiei, create şi prezentate de elevi şi studenţi din întreaga lume.
 
Anul acesta 150 de echipe de elevi şi studenţi  – câştigători ai finalelor naţionale – au participat la semifinalele mondiale ale competiţiei, unde au fost jurizate de un grup internaţional de MVPs (Most Valuable Professionals), experţi în industrie şi angajaţi ai Microsoft. 
 
În România, două echipe au trecut de etapa naţională desfăşurată la sediul Microsoft România pe 21 aprilie, iar dintre ele una a fost selectată pentru a participa la finala mondială – după ce, în prealabil, a trecut şi de finala regională.
 
În total, doar 35 de echipe de pe întreg mapamondul au fost selectate pentru a concura cu proiectele lor în cadrul celor trei secţiuni de concurs: Innovation, Games, World Citizenship. 
 
Câştigătorii fiecărei categorii vor primi câte un premiu în valoare de 50.000 de dolari, iar dintre ei o echipă va câştiga titlul de campion Imagine Cup şi marele premiu – o întâlnire de mentorat cu CEO-ul Microsoft – Satya Nadella.
 
ENTy vrea să revoluţioneze diagnoza problemelor de echilibru
 
Cei trei studenţi care reprezintă România sunt Flavia Oprea, Iulian Mateşică şi Cristian Alexandrescu. Echipa lor, numită „ENTy” (un acronim pentru  – Ear, Nose, Throat), dezvoltă un dispozitiv menit să revoluţioneze felul în care se face măsurarea şi diagnosticarea problemelor medicale de echilibru. 
 
 
Măsurarea posturii şi a echilibrului are un rol important atat pentru validarea aptitudinilor necesare în unele domenii – alpinism, aviaţie – cât şi din punct de vedere medical, ca metodă de diagnostic pentru o serie de afecţiuni din sfera ORL. În prezent, măsurătorile se fac cu ajutorul unor echipamente voluminoase şi costisitoare, probleme pe care prototipul creat de cei trei le elimină din start, obţinând aceleaşi rezultate funcţionale.
 
Dispozitivul – deja folosit de mai mulţi medici în cadrul unui program pilot – constă într-o serie de senzori aranjaţi pe două „bretele”, conectate la un „creier” ce măsoară, înregistrează şi interpretează datele şi se află într-o cutie de dimensiuni reduse. Tot dispozitivul este alimentat de baterii şi poate fi uşor purtat de pacient chiar şi pentru perioade îndelungate. Datele stocate astfel şi transmise în cloud pot fi accesate de către utilizator (medic sau pacient) prin intermediul unei interfeţe tip „dashboard” ce permite vizualizări şi interpretări ale informaţiei.
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video