OpenAI ar lucra la propriul browser web, bazat pe inteligență artificială

11.07.2025
OpenAI ar lucra la propriul browser web, bazat pe inteligență artificială

OpenAI, compania din spatele extrem de popularului chatbot bazat pe AI ChatGPT, ar lucra acum la un browser web propriu, gândit pentru a face concurență omniprezentului Google Chrome. Noul browser ar urma să fie bazat tot pe codul sursă Chromium folosit și de Chrome, disponibil în format open source, însă va integra agent-ul AI Operator al celor de la OpenAI, care va fi capabil să îndeplinească tot felul de sarcini și acțiuni în locul utilizatorului, cu acordul și la cererea acestuia.

Faptul că agentul AI va avea acces permanenta la istoria de browsing a utilizatorilor ar trebui să ajute foarte mult, acesta urmând să fie capabil să completeze singur formulare de contact sau de comenzi, precum și alte astfel de operațiuni, direct din browser.

Acest browser realizat de OpenAI ar fi conceput pentru a primi anumite comenzi printr-o interfață nativă, sub forma unei ferestre de chat similare cu ChatGPT, în locul interacțiunilor clasice cu anumite elemente ale unui website.

Miza este reprezentată tot de datele utilizatorilor

Scopul eventualei apariții a unui asemenea browser nu este tocmai nobil, sursele vorbind despre strategia celor de la OpenAI de a acumula informații referitoare la comportamentul utilizatorilor pe Internet, din care ar face parte și această nouă inițiativă. O altă sursă a menționat faptul că OpenAI a preferat să-și contruiască propriul browser în detrimentul unor extensii pentru cele deja existente tocmai pentru a avea mai mult control asupra datelor pe care dorește să le colecteze de la utilizatori. Totuși, în epoca în care aproape fiecare aplicație sau rețea de socializare își profilează și “spionează” utilizatorii, potențialul browser al celor de la OpenAI nu pare ceva ieșit din comun.

Browser-ul OpenAI ar urma să fie lansat în următoarele câteva săptămâni, iar marketing-ul din jurul său va aminti despre cum “inteligența artificială va schimba fundamental modul în care utilizatorii navighează pe Internet”. Spre exemplu, în loc să scrii singur adresa URL a unui site în căsuța dedicata, îi vei putea cere agentului AI să acceseze respectivul site în loc tău.

Sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult